У гідрометцентрі розповіли, як погода вплине на цьогорічний урожай

З ранніми посівами спостерігається позитивна ситуація, а ось із пізніми – складніше.

Сучасні кліматичні умови сприятливі для зростання та розвитку озимих зернових культур, але ситуація з пізніми ярими культурами відрізняється. Зараз озимі культури продовжують активно розвиватися, стебло стає вищим, а колос починає формуватися, що вимагає теплішого клімату для їх оптимального зростання. Про це повідомив начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

- Вологозапаси ґрунту, після надмірних квітневих, утримуються на рівні достатніх та оптимальних значень. Таке поєднання оптимальних погодних умов дає надію на добрий урожай, - повідомив синоптик.

За його словами, зараз в Україні добре розвиваються і ярі культури, посіяні в ранні терміни, а в ситуації з пізніми посівами можуть виникнути труднощі.

- Щодо посівів пізніх термінів сівби, то для них високі температури сприяють прискоренню фазового розвитку та скороченню вегетаційного періоду, а не формуванню потужної кореневої системи. У цьому випадку йдеться про найгірший урожай, - наголосив він.

Як зазначив фахівець, поточні погодні умови не є сприятливими для проростання та початкового зростання технічних та пізніх теплолюбних культур. Недолік ефективних опадів, низька вологість повітря та суховій приводять до подальшого висихання верхніх шарів ґрунту, які мають недостатнє зволоження.