В КМДА не заперечують, що готують під забудову ртутні землі «Радикалу»: у Кличка ненароком підтвердили причину змови «Укрексмібанку» та «Асвіо Банку» 

У столиці готують під забудову земельну ділянку поблизу заводу «Радикал» в Деснянському районі. Про це спочатку повідомили джерела видання «КиївВлада». А наразі цю інформацію фактично підтвердили і в самій КМДА.

Так, за даними «КиївВлада» на землях поблизу «Радикала» будуть намагатися звести буцімто «житло для військових». І в КМДА з цього приводу повідомили таке: 

«Згідно з електронною базою даних Департаменту містобудування та архітектури КМДА та даними Міської інформаційно-аналітичної системи забезпечення містобудівної діяльності замовникам будівництва, державній установі та ТОВ "ФОНД ДЕВЕЛОПМЕНТ ГРУП", надано містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки для будівництва житлового комплексу.

Інформуємо, що фахівці газоаналітичної лабораторії комунальної аварійно-рятувальної служби «Київська служба порятунку» періодично проводять заміри парів ртуті на території колишнього заводу ВАТ «Радикал» та в межах санітарно-захисної зони», - зазначили в КМДА. 

Там же додали, що фіксують перевищення гранично допустимих концентрацій ртуті, але до проєкту рішення Київської міської ради «Про затвердження переліку природоохоронних заходів у місті Києві, що фінансуватимуться з Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища у 2023 році» Управлінням екології та природних ресурсів КМДА вже додано захід «з демеркуризації промислового майданчику ВАТ «Радикал», забезпечення  збирання, зберігання, перевезення і захоронення ртутєвмісних відходів,  рекультивації забруднених територій, в тому числі й проектних робіт».

Тобто проектні роботи на землях «Радикалу» вже погоджені. І справа лишилося за меншим - відібрати їх у чинних розпорядників - австрійської компанії «Палп Мілл Прінт».

Саме тому, як повідомлялося, в інтересах майбутнього забудовника через корупційно-судові оборудки у змові спрацювали два банки.

“Справа в тім, що “Укрексімбанк” свого часу кредитував збанкрутіле підприємство “Бліц Інформ”, що розташовувалося поряд із “Радикалом”. Після продажу майна “Бліц – Інформу” на аукціоні ще у 2019 році, банк одразу почав його оскаржувати, щоб повернути заставне майно і головне – землі. За рішенням Північного апеляційного господарського суду від 4 квітня 2023 року “Укрексімбанк” нарешті досяг бажаного. І тепер готується віддати їх під власне забудову через новий аукціон наперед визначеному “переможцю”, - зазначало джерело видання в міськраді.

Згодом, ЗМІ з’ясували, що зацікавленим у цій схемі є приватний «Асвіо Банк». Саме ця установа зумисно створила обставини для безкінечного оскарження аукціону з продажу майна банкрута. І саме вона претендує скористатися наслідками корупційних рішень судів про скасування аукціону з продажу «Бліц-Інформу» найбільшому поліграфічному підприємству України «Палп Мілл Прінт». 

Факт змови державного «Укрексіму» та приватного «Асвіо Банку» з метою забудови ртутних земель «Радикалу» підтверджує ще й та обставина, що «Украексімбанк» за кілька днів до виготовлення повного рішення суду (про скасування аукціону з продажу «Бліца») був обізнаний щодо його змісту.

Наразі змову і корупційну взаємодію з суддями збоку «Укрексімбанку» та «Асвіо» досліджують у НАБУ. Та паралельно із «Палп Мілл Прінт», проти якого спрямована вся ця схема, відбувається інші цікаві речі. Київський апеляційний суд, наприклад, у іншій справі виносить рішення про арешти немайнових прав підприємства. І це фактично позбавляє компанію можливості захищати свої виробничі активи та земельні ділянки, на яких вони розташовані поблизу заводу «Радикал».  

Нагадаємо, що за неофіційними даними, забудовувати ртутні землі «Радикалу» хочуть близькі родичі колишнього мера Києва Леоніда Черновецького. І якщо ця інформація відповідає дійсності, то ключова роль «Асвіо Банка» у схемі - виглядає логічною, адже саме цей банк належить колишньому зятеві екс-мера столиці, що відсиджується в Ізраїлі.