Мама юної рекордсменки Книги Гіннеса: Немає жодної гіпермобільності – лише тренування

12-річна Софія Тепла із Одеської області вдруге потрапила до Книги рекордів Гіннеса.

facebook.com/press.kotovsk

12-річна циркова акробатка Софія Тепла із Подільська Одеської області 21 раз віджалася у потрійній гімнастичній складці на одних руках лише за 30 секунд, що стало новим рекордом Книги Гіннеса. Попередній рекорд дівчинки – 12 віджимань.

Софія - наймолодша спортсменка України, яка потрапила до Книги рекордів Гіннеса. Однак, це не перше досягнення дівчинки. У лютому 2022 року вона встановила рекорд в Італії, на шоу Lo Show Dei Record: пройшла 20 метрів у гімнастичній складці на швидкість. До речі, дівчинка була першою українкою, яка виступила на цьому шоу.

- Поки Софія їде автобусом на Кубок Європи до Афін, українські новини всюди транслюють її рекорд і безперервно дзвонять журналісти. Я не знаю, як би відчувала себе інша дитина чи людина при такому ажіотажі, але вона всю дорогу в'яже гачком мені купальник, ніби нічого не сталося, і каже, як добре, що ми в дорозі і не треба всім розповідати про рекорд. Не любить публічності, а я пишаюся тим, що вона все сприймає саме так. Правду кажуть, що ті, хто досяг висот своєю працею, не цим хизуватимуться... Вона залишається звичайною дитиною, а я цьому дуже тішуся, - написала мама Софії у Facebook.

Тим не менш, KP.UA поговорила із мамою Софії, Мариною Теплою, щоб дізнатися докладніше і про рекорди дівчинки, і про її захоплення.

«Тренером доньки стала я»

- Маріє, давно Софія займається гімнастикою? Як вона почувається після таких успіхів?

– Софія займається з 4 років. Спочатку це була хореографія, гімнастика, а з 8 років вона почала займатися акробатичним мистецтвом: їй подобається виконувати різноманітні трюки, які мало хто робить.

Відчуває після цього себе так, як і завжди. Вона не має зоряної хвороби.

Ми їхали автобусом до Греції більше доби. Тільки-но приїхали на чемпіонат Європи з акробатики, який проходить в Афінах.

- А хто тренує дівчинку?

– Я! (Сміється.)

- Може, в цьому й криється секрет успіху: тренер – мама?

- Може. Я їй постійно говорю: немає нічого неможливого. Вона легко це вбирає, і їй все вдається.

- Де ви займаєтесь?

– У нас своя школа у Подільську Одеської області. Ми її заснували завдяки Софії. Вона хотіла займатися цим видом мистецтва, а у нашому невеликому містечку не було нічого подібного, тому вирішили відкрити таку школу у нас.

- Чи багато дітей навчається у вашій школі?

- Так. Близько 350 дітей.

- Як ви вважаєте, така гнучкість і сила вашої доньки - це від природи чи результат наполегливої праці?

– Це результат занять. Тому що від природи Софія має силу, а над гнучкістю ми працювали. Донька не має гіпермобільності суглобів, як пишуть деякі, - все розвинули тренуваннями.

Іноді діти приходять, сідають на шпагат чи спинка у них м'яка – Софія нічого цього не мала. Навіть на шпагат вона сіла лише за пів року занять.

– Доньці подобається займатися, змушувати її не доводиться?

- Подобається. Ми давно вже відійшли від того, що треба говорити: йдеш на заняття чи не йдеш. Софія сама розуміє, що їй потрібне. На тренуванні знає, які вправи потрібно робити. Заняття у нас уже йдуть за накатаною програмою. Вона добре у всьому розуміється, сама вже може тренувати будь-кого. (Сміється.)

«У школі донька теж відмінниця»

- Коли батьки намагаються займатися зі своїми дітьми, їх часто не сприймають серйозно, тому заняття виходять не ефективними. У вашому випадку це явно не так...

- У нас все трохи інакше. Це Софія захотіла займатися і сама почала вивчати нову для себе дисципліну, а я її підтримала. Раніше я не була пов'язана із цим видом спорту, займалася легкою атлетикою. Мистецтво було для мене чимось новим. Мені довелося повністю вчитися з нуля.

- А скільки годин ви приділяєте спортивним заняттям на день?

– Софія займається, як і всі. Три дні на тиждень три години. Крім того, вона вдома вечорами робить якісь вправи. Їй подобається. Немає у Софії надмірно інтенсивного графіка, всупереч думці, що потрібно щодня займатися.

- Значить, Софія встигає і в школі вчитися, і займатися спортом?

- Так. Встигає. У школі вона також відмінниця. Є в неї і хобі - вона чудово в'яже гачком. Полюбляє в'язати іграшки. Поки їхали автобусом, зв'язала мені купальник. Собі в'яже топіки. Навіть на продаж може щось зв'язати. Вистачає часу на все.

– В автобусі зв'язала купальник? Так швидко?

- Ну, ми їхали майже півтори доби.

- А в якому класі навчається Софія?

- Їй 12 років, навчається у сьомому класі: вона до школи рано пішла.

- Виходить, зараз ви за кордоном, а взагалі залишаєтеся в Україні?

- Так. Ми виїхали на Кубок Європи. Будемо у Греції близько тижня. Залежить від того, скільки етапів вона пройде.

- Як друзі та однокласники сприймають досягнення Софії?

- Не знаю. Вона у школі дуже скромна. Ми цього року змінили школу, бо у попередній заняття проходили лише онлайн. Через 2 тижні після зміни школи мені зателефонувала класний керівник. Говорить: "Я думала, що вона інша. Софія не тягне руку на уроці, не проявляє ініціативу. Все знає, але мовчить". У школі вона зовсім не лідер.

Друзі в неї є. Але це переважно друзі з гімнастики. Вони проходять усі етапи навчання разом і знають усе без новин. Бачили, як вона готувалася, і самі багато чого вміють. Тож друзі не здивовані. Реагують на досягнення доньки спокійно, без реакції "вау".

- Про що Софія мріє?

– Якщо говорити масштабно, мріє багато подорожувати. Каже, що займається спортом, щоби побачити світ. Її запрошують до різних країн взяти участь у якихось шоу чи змаганнях.

- Тобто займається гімнастикою, щоб, у тому числі, багато подорожувати?

- Певною мірою, так. Вона каже, що відомих циркових артистів скрізь запрошують, і це теж невелика мотивація.

До речі

Перший світовий рекорд Софія встановила у лютому 2022 року у Мілані. Тоді юна циркова акробатка за 10,49 секунди подолала 20 метрів contortion roll (потрійна гімнастична складка, коли людина котиться з прогином у спині, утримуючи ноги біля голови).

У березні 2018 року дівчинка встановила національний рекорд. Тоді 7-річна Софія виконала 111 акробатичних елементів менш ніж за 4 хвилини. Це найбільша кількість акробатичних елементів за такий відрізок часу.