Організатори "Євробачення-2023" пояснили, чому відмовили Зеленському виступити на конкурсі

Європейська мовна спілка заявила, що президент України Володимир Зеленський звернувся з проханням виступити на "Євробаченні", але йому відмовили.

Getty Images

Європейська мовна спілка (EBU) заявила, що президент України Володимир Зеленський звернувся з проханням виступити на "Євробаченні", але йому відмовили через аполітичний характер конкурсу. При цьому в EBU підкреслили, що культура України аткивно представлена в усіх трьох прямих шоу.

- Пісенний конкурс Євробачення — це міжнародне розважальне шоу, яке керується суворими правилами та принципами, які були встановлені з моменту його створення. У рамках цього одним із наріжних каменів Конкурсу є неполітичний характер заходу. Цей принцип забороняє можливість робити політичні чи подібні заяви в рамках конкурсу. Прохання пана Зеленського звернутись до глядачів на пісенному конкурсі Євробачення, незважаючи на те, що воно зроблене з похвальними намірами, на жаль, не може бути задоволене керівництвом Європейської мовної спілки, оскільки це суперечило б правилам заходу, - сказано у заяві.

У Твітері EBU сказано, що рішення відмовити у виступі Зеленському прийняло керівництво EBU, а не країни-члени.

Незважаючи на рішення EBU, зі сцени конкурсу не раз звучало слово "війна". Представники України дует TVORCHI на заходах в рамках "Євробачення" розповідають про російську агресію та закликають підтримувати проєкт «Небайдужі люди рятують серця дітей», який збирає 10 мільйонів гривень на придбання 10 інкубаторів для порятунку передчасно народжених дітей через війну. В інтервал-актах виступають українські артисти, які підіймають тему війни у своїх номерах.