Замість призову – "курс молодого бійця"? Яким може бути майбутнє нашої армії

Знову розглядаються швейцарська модель або ізраїльский варіант.

УНІАН

Коли закінчиться війна... Як часто ми прагнемо зазирнути за ту межу, що буде загоювати наш сьогоднішній біль і неспокій. Навіть Олексій Резніков не втримався, розмірковуючи про майбутнє армії. В інтерв’ю журналісту Дмитру Комарову міністр оборони припустив, що Україна може відмовитися від щорічного призову строковиків. 

Чи реально це, чи доцільно і що буде на заміну, KP.UA поцікавилася у експертів.

Виходити з міркувань безпеки

Судячи зі слів міністра, про переведення всієї армії на контрактну основу не йдеться. Тривають пошуки єфективнішого формування війського резерву. На думку Олексія Резнікова, ідеальним варіантом буде такий: після досягнення 18-річного віку українці в обов'язковому порядку повинні будуть проходити тримісячні курси – на зразок "курсу молодого бійця", а потім вчитися або працювати за власним вибором.

Це наближено до швейцарського досвіду, коли в країні існує загальна військова повинність, в армії фактично служать всі придатні до цього чоловіки, однак термін військової науки невеликий, акцент робиться на щорічній тритижневій перепідготовці.

Про можливість застосування швейцарської моделі в Україні говорили давно, однак далі дискусій між експертами справа не зрушила.

- Теоретично від призову відмовитися можна. Але ухвалювати рішення треба буде по ситуації, яка складеться після перемоги. Виходити виключно із міркувань державної безпеки. Так, Швейцарія напрацювала свою модель, вона у всіх війнах декларувала нейтралітет, але маємо факт, що під час Другої світової німці використовували її у своїх інтересах, - відмічає генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко. – Якщо ми не матимемо достатньо добровольців в контрактну армію, призов доведеться залишати. Однак можно скоротити строки.

За словами військового експерта, три місяці “курсу молодого бійця” – це умовний термін.

- Дивитися треба на професію, яку опановує молодий боєць, на складність озброєння. Стрілка-піхотинця можна підготувати і за два місяці. А танкіста, оператора зенітно-ракетного комплексу доведеться вчити пів року, - каже Ігор Романенко.

Професійна армія занадто витратна

Колишній заступник начальника штабу ВМС України, капітан 1-го рангу Андрій Риженко вважає, що варто звернути увагу на досвід Фінляндії, де призов зберігається, але його терміни диференційовані - 165, 255 і 347 діб в залежності від рівня підготовки.

- Чисельність збройних сил Фінляндії складає 30 000, з яких 21 000 – це призовники, які після служби зараховуються в оперативний та допоміжний резерви. У випадку агресії завдяки цьому за лічені дні розгортається армія у 300 000 чоловік. Водночас не потрібно ні додаткового навчання, бо всі основні спеціальності закриті контрактниками, ні мобілізаційної метушні. Кожен резервіст закріплений за конкретною частиною, де проходив підготовку і де за ним збережена зброя. Кожен має у себе вдома форму і засоби індивідуального захисту. Не треба звертатися до волонтерів чи збирати кошти на бронежилет і каску, - звертає увагу Андрій Риженко.

В мирний час тримати велику контрактну армію занадто витратно, вважає експерт.

- У разі агресії має значення не стільки чисельність контрактників, скільки можливість швидкого розгортання оборони. Від строкової служби варто відмовитися тільки на флоті. Морська піхота може базуватися на резервістах. А от щоб підготувати вправного моряка-ракетчика треба не менше 12 місяців. Власне флот уже переходить на фахівців. Двадцять років тому я був старшим помічником капітана, у нас уже тоді служили тільки кілька строковиків на неважливих роботах, - підсумовує морський капітан.

У нас немає 36 і 72 годин

За контрактну армію висловлюється полковник запасу Олег Жданов.

- У 2005 – 2008 роках ми потужно просунулися в цьому плані. Деякі частини на 80-90 відсотків комплектувалися контрактниками, зокрема, аеромобільні війська. Але були проблеми в організації і управлінні підрозділами. Однак навіть коли зможемо побудувати міцну контрактну армію, від підготовки резервістів не повинні відмовлятися. Це випливає з оцінки нашого противника, який є і залишатиметься.

На думку військового експерта, швейцарський варіант Україні однозначно не підходить.

- Він розрахований на 36 і 72 години розгортання військ. А у нас цих годин немає. Російське вторгнення було миттєвим і потужним. Це дуже добре, що міністр оборони заговорив про реформи, вони потрібні і думати про них треба зараз, зважуючи не тільки на здобутки, а й помилки. На мою думку, нам ближче ізраїльський варіант. Можливо, для жінок варто залишити добровільний вибір, але всі 100 відсотків придатних до служби чоловіків мають проходити військову підготовку і перебувати в резерві. Отже, без призову не обійтись.

Інши справа, відмічає Олег Жданов, що треба міняти ставлення до строкової служби. У більшості вона асоціюється з радянським спадком – дідівщиною і безглуздими навантаженнями “копаємо від паркану і до обіду”.

- Від цього треба позбуватися як всередині армії, так і в суспільній думці. Треба сідати, думати і вирішувати, як зробити призов ефективним і збудувати справжню народну армію, як це зробили в Їзраїлі, - підсумовує військовий експерт.

Як у світі

В Европейському союзі зберегли строкову службу у різних варіаціях Австрія, Греція, Данія, Естонія, Кіпр, Фінляндія, Норвегія, Туреччина та Швейцарія.

У вересні минулого року призов, від якого відмовилася у 2004 році, поновила Литва, мотивуючи це російською агресією. За кілька років до цього частковий призов відновила Латвія, в країні розмірковують про поновлення військової повинності для всіх чоловіків.

Про можливість повернення призову кажуть в Нідерландах і Німеччині через дефіцит бажаючих іти в армію на контракт. В січні цього року очільниця оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн нагадала, що в Німеччині строкова служба була не скасована, а призупинена.

В Сполучених Штатах Америки після в’єтнамської війни діє тільки контрактна армія. Однак всі чоловіки у віці з 18 до 26 років зобов'язані ставати на облік у системі військової повинності. Ухилянтам загрожує тюрма або штраф у 250 000 доларів.

Обов’язковий призов існує у Мексиці, Аргентині, Венесуелі, Бразилії. В Чілі і Перу строковиків у солдати набирають на добровільних засадах.

В Китаї строкова служба триває 2 роки. Призиваються юнаки від 18 до 22 років, які перебувають в запасі до 45-річного віку.

У Туреччині призовним віком вважаються 19 - 40 років. Відстрочку отримують студенти та науковці зі ступенем. Перші - до 28 років, другі – до 35-ти. Вони можуть обирати: служити рік офіцерами або пів року рядовими. За ухилення від армії в Туреччині можуть позбути свободи на термін до 10 років.