Від "Байрактара" до "Лелеки": які "пташки" воюють в українській армії

На озброєнні ЗСУ зараз вітчизняні та закордонні БПЛА.

commons.wikimedia.org

Як показує перебіг бойових дій, нинішня війна стала неможливою без використання безпілотних апаратів. Вони можуть розвідувати, переносити вантажі та атакувати. Які БПЛА зараз є на озброєнні ЗСУ?

Найпоширеніші дрони – китайські, а найпотужніші – турецькі

Мабуть, наймасовішими є китайські квадрокоптери Matrice, Mavic та Phantom. Mavic – це невеликий квадрокоптер з радіусом дії від 3,5 до 30 км (залежно від моделі) та можливістю перебувати у повітрі до 27 хвилин. Компанія DJI розробила дві моделі квадрокоптерів Mavic 2 – 2Pro та Zoom.

У Phantom радіус дії – від 1 до 7 км (залежить від моделі), максимальна висота польоту – 6 км (всі моделі). Максимальна тривалість перебування у повітрі 25–30 хв. DJI використовували як для розвідки, коригування вогню, так і для того, щоб завдавати ударів по ворожих цілях. До них прикріплюють звичайні гранати, гранати від гранатометів та інші боєприпаси.

Основні ударні дрони, які використовує українська армія, це "Байрактари". Вони не тільки знищують ворожу техніку, а й можуть тримати лінію оборони (за умови, що їх багато). Оператор дистанційно керує безпілотником, який перебуває у повітрі протягом 27 годин.

Маневрений Bayraktar майже недосяжний для російських ППО, оскільки радарам його важко помітити. Безпілотник оснащений камерою Wescam (допомагає вести спостереження до 50 км), сучасною системою наведення, інфрачервоною камерою та лазерним далекоміром. «Байрактар» знищує цілі керованими бомбами та протитанковими ракетами (боєприпаси з дальністю 8–14 км). Але є й величезний недолік – у погану погоду його ефективність значно знижується.

Американські БПЛА - камікадзе

Окрім цього, ЗСУ мають на озброєнні і цілу лінійку американських дронів. Це Switchblade 300 та 600. Вони важать трохи більше 2,7 кг, з радіусом дії до 10 км. Безпілотник обладнаний камерою та вибухівкою, його запускають за допомогою спеціальної труби-тубуса (після вильоту з неї він «розправляє» крила і перетворюється на крилату ракету). Його часто називають «боєприпасом-невидимкою», оскільки він здатний непомітно визначати цілі та знищувати їх. Різні версії Switchblade можуть літати від 15 до 40 хвилин на відстань від 10 до 40 км. Безпілотник може розвивати швидкість до 160 км/год.

Switchblade 600 призначений для знищення важкої техніки, зокрема танків та бронетранспортерів. Він важить трохи більше 23 кг, його радіус дії понад 40 км. Нові моделі Switchblade можуть долати відстань більше 39 км і перебувати в режимі очікування 40 хвилин, перш ніж завдати удару по цілі. На відміну від свого попередника, він може розвивати швидкість до 185 км/год. Оператор безпілотника керує ним за допомогою планшета і може вручну спрямувати дрон на ціль.

RQ-11B – це невеликий дрон-розвідник з радіусом дії 10 км та можливістю перебувати у повітрі від 60 до 90 хвилин. Це дуже популярний інструмент аеророзвідки. БПЛА Phoenix Ghost схожий на Switchblade, тобто це різновид безпілотника-камікадзе. Дрон призначений для тактичних операцій та завдання ударів по військових цілях. Як і Switchblade, Phoenix Ghost розвертається після запуску, зависає над метою та, врізаючись у неї, вибухає. Також під час націлювання на об'єкт він надсилає відео оператору. Дрон дуже легкий в управлінні, тому його можна використовувати операторам без особливої підготовки. Phoenix Ghost розробили Повітряні сили США спеціально для українських військових.

Дрон RQ-20 Puma – це апарат для ведення повітряної розвідки. У нього проста конструкція та сучасна система управління даними. Оператори цих дронів відзначають їхню надстійкість до механічних пошкоджень при застосуванні в бойових діях. Дрон запускають з руки, керують ним за допомогою системи керування, він може працювати в автоматичному режимі.

Україна випускає свої «Акули», «Валькірії» та «Лелеки»

Є в Україні свої розробки безпілотників. Один із дронів, які сьогодні перебувають на озброєнні ЗСУ, – розвідувальний дрон Shark («Акула»). Ці безпілотники виробляються українською компанією Ukrspecsystems. Вони призначені для коригування вогню, зокрема американських реактивних систем HIMARS. Shark обладнаний системою шифрованого зв'язку та камерою з 30-кратним збільшенням. Дрон відправляється в політ за допомогою спеціального пускового пристрою та летить за допомогою гвинта у хвостовій частині. Безпілотник здатний долати відстань до 60 кілометрів.

Безпілотник "Фурія" від компанії "Атлон Авіа" в основному використовують артилерійські підрозділи бригад ЗСУ. Вони можуть літати на відстані до 50 км, а також підніматися на висоту до 2,5 км. Крейсерська швидкість дронів становить близько 65 км/год, а максимальна – 130-140 км/год. "Фурії" можуть перебувати в повітрі близько двох годин залежно від погодних умов. Час розгортання безпілотника із транспортного положення становить 15 хвилин. "Фурія" здатна нести корисне навантаження у вигляді розвідувальної апаратури, визначати координати цілей з точністю до 20 метрів, а також має опції автонавігації та автоматичного регулювання вогню з кількох позицій.

БПЛА «Валькірія», які сьогодні перебувають на озброєнні ЗСУ, були спроєктовані на підприємстві «Авіаційні системи України». Валькірії оснащені обладнанням, яке дозволяє вести якісно денну та нічну зйомку, вести розвідку, моніторинг та відеоспостереження, а також коригувати вогонь артилерійських систем. Вага «Валькірій» складає чотири кілограми, а їхньою відмінністю є фіксоване крило.

Ці дрони здатні працювати в радіусі 34 км від точки запуску. Час їхньої автономної роботи становить дві години, максимальна швидкість - майже 110 км/год, а висота польоту може досягати двох кілометрів. «Валькірії» обладнані камерами з роздільною здатністю 4К, тепловізорами та гіростабілізованими платформами.

Безпілотник UJ-22 Airborne – розробка української компанії «Укрджет», вперше представлена широкому загалу 16 червня 2021 року. Дрони вагою 100 кілограмів, на яких використовуються американські двигуни, можуть застосовуватися для розвідки, транспортування вантажів або як камікадзе. У цьому випадку на UJ-22 Airborne підвішують боєприпаси чи вибухівку. Такі дрони можуть літати на висоті до шести кілометрів зі швидкістю 160 км/год. UJ-22 Airborne управляються із землі, а їхня максимальна дальність польоту становить 800 кілометрів. Вони можуть нести на собі до 20 кілограмів корисного навантаження, середній час розгортання складає лише 10 хвилин.

Безпілотник «Лелека-100» випускає компанія DeVIRo з Дніпра. Дрон призначений для розвідки в умовах радіоперешкод або блокування супутникової навігації. Він може визначати точні географічні координати об'єктів і передавати їх на базу, при цьому не розкриваючи своє місце противнику. Він також може злітати та сідати в умовах радіомовчання.

«Лелека-100» здатний підніматися на висоту до 1,5 тисячі метрів і перебувати в повітрі до 2-2,5 годин. Його крейсерська швидкість досягає 60-70 км/год, а корпус апарату виготовлений із композитного матеріалу – скло-вуглеволокна.