Зеленський у Гаазі попросив про трибунал для Росії

Повномасштабна агресія Росії проти України продовжується вже 15-й місяць.

president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що лише у квітні російські окупанти вбили 207 мирних жителів України, серед яких 17 дітей. Він вкотре закликав створити повноцінний міжнародний трибунал по Росії. Про це заявив Зеленський під час виступу у Гаазі 4 травня.

- Я дуже вдячний МКС та усій команді, що працює з судом задля забезпечення справедливості. Але лише одна інституція спроможна відреагувати на злочин агресії — це трибунал. Трибунал, а не щось гібридне, що дозволить формально закрити питання. Не компроміс, який дозволив би політикам сказати, що питання нібито вирішене. Потрібен справжній, повноцінний трибунал. І справжня, повноцінна справедливість, - сказав Зеленський.

Зеленський додав, що російська агресія розпочалася понад 9 років тому окупацією українського Криму та війною на Донбасі. І з того часу були "сотні тисяч воєнних злочинів, сотні тисяч жертв, мільйони ударів, завданих на Донбасі".

3 травня Володимир Зеленський перебував з офіційним візитом у Фінляндії, після чого відправився у Нідерланди. Це шостий закордонний візит Зеленського за час повномасштабного вторгнення. Він був із візитами у США, Франції, Бельгії та двічі у Польщі.