Ексредактору NEXTA Протасевичу дали вісім років, але відпустили із зали суду

До набрання чинності він продовжить перебувати під домашнім арештом.

telegra.ph

Мінський обласний суд дав трьом фігурантам "справи NEXTA" від восьми до 20 років позбавлення волі. У Білорусі при цьому знаходиться лише один із них - Роман Протасевич. Державне агентство БелТА повідомило, що Протасевича засудили до восьми років колонії, проте не заарештували у залі суду. До набрання чинності він продовжить перебувати під домашнім арештом.

Ще двом фігурантам - Степану Путілу та Яну Рудику дали 20 та 19 років колонії. Вони перебувають за кордоном. Творців та редакторів проекту NEXTA, зокрема популярного під час протестів влітку 2020 року однойменного телеграм-каналу, визнали винними в організації масових заворушень, публічних закликах до актів тероризму, керівництві екстремістським формуванням, наклепі щодо президента Олександра Лукашенка та його образі, а “ також у інших злочинах”.

Команда проєкту працювала з Польщі, проте 23 травня 2021 року влада Білорусі примусово посадила в Мінську пасажирський літак компанії Ryanair, що прямував маршрутом Афіни - Вільнюс, на якому летіли Роман Протасевич і його дівчина - громадянка Росії Софія Сапега. У червні 2021 року Протасевича перевели під домашній арешт.

Посадка літака з Романом Протасевичом призвела до погіршення відносин України та Білорусі - Київ припинив пряме авіасполучення з країною. У березні 2023 року в Мінську правозахисника та нобелівського лауреата Алеся Біляцького засудили до десяти років позбавлення волі.