Путін підписав указ про депортацію жителів окупованих територій, які відмовилися від громадянства РФ

Проживати "іноземці" на захоплених РФ територіях зможуть лише до кінця травня.

Вікіпедія

Президент РФ Володимир Путін "узаконив" депортацію мешканців анексованих територій України, які відмовилися ухвалити російське громадянство. Відповідний указ він підписав 27 квітня.

У документі сказано, що громадяни України, які мешкають на незаконно анексованих територіях і вирішили зберегти українське громадянство, можуть проживати там до 1 липня 2024 року. Після цього їх можуть депортувати.

- Іноземцями вважатимуться ті громадяни, які зголосилися зберегти наявне вони громадянство чи залишитися особами без громадянства, і навіть не склали присягу громадянина РФ.

Як пише " Дощ ", окремий пункт президентського указу стосується депортації тих, хто "створює загрозу національній безпеці" Росії. Жителів незаконно анексованих регіонів, які виступають за "насильницьку зміну основ конституційного ладу" в Росії, фінансують терористичну та екстремістську діяльність або беруть участь у "несанкціонованих" акціях, депортуватимуть та заборонятимуть їм в'їзд до країни.

27 квітня Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій наголошується, що згідно з нормами міжнародного права примусова депортація українських дітей на територію РФ – це ознака геноциду, тому всі такі випадки мають розслідуватись, а всі причетні – відповісти.