Міжнародна група представила новий санкційний план проти РФ

Перший такий план було виконано на 70%.

Міжнародна група експертів презентувала новий план, який передбачає посилення обмежень санкцій проти Росії. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до українців.

- Сьогодні наша міжнародна санкційна група, група експертів, очолювана Андрієм Єрмаком та Майклом Макфолом, подала документ про посилення санкцій проти Росії. Перший такий санкційний план було виконано більш як на 70%. Наразі представлено, за якими напрямами можна ще посилити санкційний тиск і як дати світу більше стабільності через повне вилучення з глобальних відносин усіх деструктивних російських суб'єктів, які працюють на війну, - сказав президент.

За його словами, цей план містить обмеження проти російської нафтогазової сфери, а також атомної галузі.

– Цей санкційний документ буде на столах у всіх ключових лідерів світу як політичних, так і громадських, бізнесових. Санкції проти російського нафтогазового сектора, проти атомної галузі, проти абсолютно кожного, хто допомагає Росії обходити обмеження, що вже застосовуються. Це необхідний самозахист міжнародного правопорядку, - наголосив він.

Напередодні в Офісі президента попросили ЄС посилити санкції проти РФ, зокрема щодо російських артистів і пропагандистів. У відомстві акцентували увагу на таких санкційних пріоритетах: розширення санкційного тиску на російські банки та «Росатом», посилення санкцій проти пропагандистів та представників шоу-бізнесу РФ, подальші обмеження щодо російського ВПК та високотехнологічних галузей, які мають безпосереднє відношення до виробництва озброєння.