Польща, Чехія і Словаччина попросили від НАТО гарантій безпеки для України ще до членства

Чехія, Польща та Словаччина виступили за надання Україні гарантій безпеки ще до того, як вона вступить до НАТО.

Getty Images

Чехія, Польща та Словаччина виступили за надання Україні гарантій безпеки ще до того, як вона вступить до НАТО. На думку премʼєрів трьох країн, зробити це потрібно одразу після закінчення війни з Росією, щоб унеможливити нову агресію. Про це йдеться у спільній статті прем'єр-міністрів Польщі, Чехії, Словаччини Матеуша Моравецького, Петра Фіали та Едуарда Гегера для журналу Foreign Affairs.

На думку міністрів, в Україні не буде інвестицій і сталої реконструкції, якщо ми не зможемо захиститися від майбутньої агресії. Саме тому гарантії безпеки Україна має отримати до вступу в НАТО.

- Зараз настав час для Альянсу окреслити чіткий і надійний шлях до членства України, якщо і коли Київ забажає та коли дозволять умови. А до того часу ми повинні бути готові надати гарантії безпеки, окрім політичних запевнень, які не дозволять Україні раз і назавжди стати сірою зоною, — кажуть премʼєри.

Міністри також підкреслили необхідність подальшої підтримки України, інакше російська агресія може перекинутися на Центральну Європу.

У вересні 2022 року Україна подала заявку щодо вступу до НАТО за прискореною процедурою. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг не раз казав, що умовою для початку переговорів про членство має стати перемога у війні з Росією.