Україна та Туреччина домовились щодо поновлення інспекцій за зерновою угодою

РФ 10 квітня відмовилась працювати за планами українських портів.

facebook.com/oleksandr.kubrakov

Україна й Туреччина дійшла згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що заходять до українських портів. Як розповів віцепрем’єр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, домовленість була досягнута під час зустрічі з міністром оборони Туреччини Хулусі Акаром.

- Дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям, – написав Кубраков.

За його словами, з 10 квітня Росія перестала реєструвати новий флот на вхід до Чорного моря, відмовившись працювати за планами українських портів. Такі дії РФ зробили неможливим складання інспекційних планів та фактично зупинили вхід нових суден в рамках "зернової ініціативи".

Протягом 17-18 квітня не було проведено жодної інспекції суден в Стамбулі і навіть не було складено інспекційного плану. 

Згідно з повідомленням Кубракова, вчора, 18 квітня, Україна запропонувала провести не менше двох інспекцій вихідного та вхідного флоту. Пропозицію підтримала Туреччина, проте її не було здійснено через негативну реакцію РФ.

Віцепрем'єр України підкреслив, що РФ порушила офіційні процедури Спільного координаційного центру та умови зернової угоди, встановлюючи вимоги щодо контролю та втручання в роботу українських портів та визначення суден, які можуть брати участь у програмі. Він заявив, що такі вимоги є неприйнятними для України.

Кубраков додав, що незважаючи на те, що інспекції суден будуть відновлені, Україна продовжить робочі консультації з ООН та Туреччиною, щоб забезпечити повне виконання зернової угоди, дотримання зобов'язань всіх сторін та процедур СКЦ.