Чи потрібно забороняти українським спортсменам змагатись з росіянами – думки тренерів

Наші спортивні функціонери продовжують боротьбу проти допуску спортсменів з країни-агресорки на міжнародні змагання.

Bongarts/Getty Images

Українським національним збірним командам заборонено змагатись на турнірах, де будуть присутні російські і білоруські спортсмени. Текст наказу вже опубліковано на офіційній сторінці Міністерства молоді та спорту України. Наказ вже ухвалено для виконання рішенням Кабміну.

Згідно з цим документом, обмеження на виступ на змаганнях стосуються усіх представників національних збірних України з олімпійських, неолімпійських та паралімпійських видів спорту. Чи не нашкодить таке суворе рішення нашим спортсменам і чи не втратять вони можливість своїми виступами захищати честь країни? KP.UA дізнавалась думку головних тренерів національних збірних щодо цього наказу.

Заборона на виступ може бути ефективною - досвід дзюдо це доводить

Дзюдо - один із тих видів спорту, де дуже впливове російське лобі. Влітку минулого року Міжнародна та Європейська федерації дзюдо допустили росіян (хоч і під нейтральним прапором) до важливого турніру в Монголії, з якого фактично починався відбір на ОІ-2024. Тоді Федерація дзюдо України бойкотувала змагання і добилась, хоч і не одразу, перелому ситуації на нашу користь.

Та чи спрацює бойкот цього разу? Ми звернулись до головного тренера збірної України з дзюдо Віталія Дуброви.

- На мою думку, це рішення дуже складне. Але я вважаю, що воно своєчасне. Йде процес легітимізації білорусів і росіян, в багатьох федераціях їм дозволяють змагатися. Відбуваються такі, скажімо, спроби. Я думаю, що все ж таки потрібно їм забороняти і не допускати цього. Ми маємо досвід – минулого року росіян було допущено до турніру «Гранд Слем» у Монголії, це, до речі, був перший турнір олімпійської кваліфікації. Тоді ми вирішили не брати участі в турнірі і висловили позицію, що в турнірах, де росіяни будуть представлені, ми не виступатимемо. Ми пропустили турнір у Монголії і ще двоє змагань, а вже у Будапешті нас просили, щоб команда приїхала. До тих пір, поки росіяни виступали, ми не змагались. І у результаті цей наш демарш зіграв-таки якусь роль, - каже Дуброва.

Зараз ситуація глобальніша - вона стосується всіх видів спорту одразу. І це дуже відповідальний етап.

- Я веду до того, що потрібно не брати участі у змаганнях. Багато країн також відмовляються. І наша позиція повинна бути тотожною з іншим спортивним світом, країнами, які нас підтримують. Можливо, це дуже жорстоко щодо спортсменів, але, на мій погляд, на даний момент це правильне рішення, - вважає Віталій Дуброва.

Головний тренер збірної України із дзюдо сподівається, МОК все ж таки не допустить росіян і білорусів до змагань, оскільки побоїться потенційних репутаційних втрат, які можуть стати невідворотними, якщо представникам країн-агресорів дадуть зелене світло на виступи.

- Гадаю, що на Олімпіаду їх все ж не допустять. Томас Бах відіграє такі реверанси, тому що МОК буде простіше не допустити росіян і мати лише один скандал, чим допустити росіян і мати скандал щодня. У кожному виді спорту будуть якісь демарші, протести. Я думаю, що в МОК це розуміють і зараз намагаються активно їх вводити, щоб потім відіграти назад. Це схоже на політику Баха, у якій він весь час дає-дає, а потім відбирає. Зараз МОК вирішує, що росіян все ж таки допускають. Але потім, коли все стосуватиметься Олімпіади, рішення буде про недопуск, - вважає Віталій Дуброва.

І навіть якщо МОК вирішить допустити росіян і білорусів, то й тут є рішення – Франція може просто не видати їм візи для того, щоб вони могли прилетіти для виступу. І аналогічним чином можуть вчинити й інші країни.

- Я думаю, що ці заборони потрібно спробувати, щоб побачити, як вони працюватимуть. Мені здається, багато шкоди нанесло те, що наші тенісисти почали грати із росіянами. У виступі Томаса Баха, до речі, це підкреслюється: мовляв, тенісисти ж грають, ніхто не побився, все добре. Тобто – можна пускати росіян на змагання, що спорт поза політикою і так далі. Тенісисти продовжують виступати і далі. Приміром, росіянин Рубльов переміг на «Мастерсі» у Монте-Карло. І після нагородження, після фінального матчу він заявив: «Всі тут розуміють, з якої я країни, дякую за підтримку». Такий дивний меседж послав усьому корту і тисячам глядачів, що там були. Тож казати, що спорт поза політикою, ми не можемо, - говорить наш співрозмовник.

Під час війни не час дискутувати про хибність чи неоднозначність ухвалених рішень

Своєю думкою щодо такого рішення поділився президент Української Федерації карате (УФК) Іван Дутчак.

- Це питання не має однозначної відповіді. Як громадянин, я усвідомлюю необхідність реагування на можливу появу московитських спортсменів та їхніх прихвостнів на міжнародних змаганнях. Розумію і підтримую емоційну основу рішення "не виступати" на таких заходах, - каже Іван Дутчак. - Проте, як керівник спортивної федерації, розумію шкоду, яку принесе це рішення для розвитку спорту та особистих кар'єр окремих спортсменів. І все ж неможливо порівнювати зламану спортивну кар'єру із втраченим життям наших захисників - наразі в УФК один тренер загинув, а двоє пропали безвісти.

На думку президента УФК, значно краще було б, щоб федерації ухвалювали самостійні рішення про бойкот і працювали на створення та укріплення коаліції представників різних країн, які б підтримували цей бойкот.

- Така діяльність, в разі її успіху, зміцнювала б авторитет українського спорту та розвивала б самих функціонерів українських спортивних федерацій, - пояснює Іван Дутчак.

Президент УФК вбачає в такому рішенні певну шкоду вітчизняним федераціям.

- Негативним є сам факт того, що державні органи вкотре продовжують практику патерналістської поведінки по відношенню до федерацій і спортсменів. Такі дії не тільки порушують принцип автономії спорту, але й шкодять формуванню успішних, дієвих і авторитетних на міжнародній арені українських спортивних федерацій, - пояснює наш співрозмовник.

На щастя, сьогодні у карате рішення про "недопуск" російських і білоруських спортсменів продовжує діяти.

- Вважаю, що державним службовцям потрібно зваженіше,"по-державницьки", ухвалювати подібні конфронтаційні рішення. Але члени УФК, як громадяни України, будуть його виконувати за умови появи для цього підстав. Проте ми вже зараз здійснюватимемо не тільки вертикальні, але й горизонтальні взаємодії у підготовці до такої ситуації, - зазначає президент УФК. - Під час війни не час дискутувати про хибність чи неоднозначність затверджених рішень, навіть якщо воно справді таке. Зараз кожен українець стоїть пліч-о-пліч з іншими на власному фронті війни з московською ордою" і повинен відчувати відповідальність за порушений стрій чи розірваний фронт. Вірю, що український спорт переможе у власній війні з російським ворогом. Допомагаємо ЗСУ! Слава Україні!