Селекціонер вивів синьо-жовту кукурудзу і шукає добровольців для досліджень

Качани нового сорту суперсолодкі, і їх можна їсти навіть сирими.

seeds.org.ua

Селекціонери вінницької компанії «Мнагор» створили новий сорт кукурудзи - патріотичний. Він має назву «Бордо», а його унікальність полягає в тому, що у ньому поєднані фіолетово-сині та світло-жовті зерна на одному качані, виглядає – дуже по-українськи.

Про особливості фіолетово-синьо-жовтої кукурудзи KP.UA розповів автор сорту і директор компанії «Мнагор» Михайло Нагорняк.

Розробляли понад 5 років

Нова двоколірна українська кукурудза має приблизно 70% фіолетово-синіх і 30% світло-жовтих зерен на качані. Іноді в процесі дозрівання відсоток фіолетових зерен збільшується. Робота над вдосконаленням сорту триває і ведеться вже понад 5 років. 

- «Бордо» («Юкрейніан Корн») має чудову харчову якість із високим вмістом антоціанів (антоціани – натуральні рослинні пігменти, що надають інтенсивних червоних або фіолетових відтінків овочам, квітам, фруктам. - Прим. авт.) та антиоксидантів, у порівнянні з іншими сортами солодкої кукурудзи, - каже Михайло Нагорняк. – Ми впевнені, що «Бордо» внесе інновації в категорію солодкої кукурудзи по всьому світу і буде асоціюватися з Україною і її національними кольорами і боротьбою за незалежність.

Крім незвичного кольору, кукурудза ще й дуже солодка, її смак не схожий на смак жодної іншої фіолетової солодкої кукурудзи.

Деякі цікаві властивості кукурудзи проявляються і під час приготування.

- По-перше, вона зберігає свої яскраві пігменти при варці. По-друге, під час  термічної обробки колір зерен стає насиченішим, ближче до темно-синього, і по-третє, антоціани містяться в зерні, а сам стержень залишиться світлим. А ще – свіже зерно не залишає синіх слідів на руках чи речах, - стверджує наш співрозмовник.

Фіолетова кукурудза корисна для здоров’я

Михайло Нагорняк розповідає, що п’ять років тому  в США та Китаї проводились дослідження, за результатами яких було оголошено,  що  фіолетово-синя кукурудза може допомагати боротись із діабетом 2-го типу.

- У американців є така фіолетова кукурудза. І є дослідження, що вона здатна лікувати діабет другого типу. Є досліди, в яких щурам і хом’якам давали звичайний корм і цю кукурудзу, то були гарні звіти – хом’яки схильні до ожиріння, але на цій кукурудзі вони були дуже грайливі, активні і гарно розмножувались. Такі дослідження проводились у 2017 році, - розповідає Михайло Нагорняк. 

У Штатах виведенням фіолетової антоціанової кукурудзи займалася всесвітньо-відома селекційна компанія «Крокман» - найбільший виробник насіння солодкої кукурудзи в США.

- У них вже були напрацювання, і в 2020 році показали світові сорт «Вілд Віолет» - біла кукурудза із фіолетовими зернами. Це була визначна подія, тому 4 липня на параді до Дня Незалежності було представлено цю кукурудзу. Американці нас випередили. Проте ми не здавалися, а працювали над нею ще трохи часу. І ось в 2023 році ми фактично робимо презентацію цієї кукурудзи. Якщо в американців вона біло-фіолетова, то у нас  жовто-фіолетова, - каже селекціонер.

У результаті досліджень одержали кукурудзу, що має колір, який привертає увагу, і суперсолодкий смак. А антоціани, які дають таке яскраве забарвлення, мають ще й корисні кровотворні властивості. «Бордо» («Юкрейніан Корн») має більше антиоксидантів, ніж інші види солодкої кукурудзи. І вона може сприяти покращенню травлення.

Спеціально хотіли досягти такого кольору

Це перша в світі овочева  кукурудза, яка має жовто-синє забарвлення зерен. В світі існує безліч різноманітної різнокольорової кормової кукурудзи, її вирощують і для декоративних цілей давно. Однак овочевої і саме у такому кольорі не існувало ніде у світі.

- Ми вже мали червоний антоціановий колір зерен, тому планували презентувати в 2022 році саме червоно-фіолетову кукурудзу. Але коли в лютому почалась війна, ми поставили за мету створити саме жовто-блакитну. Україна показала, що вона здатна боротися. Весь світ не вірив в нас, а ми показали, що ми можемо. Наші люди з синьо-жовтими прапорами йшли на смерть. Це великий подвиг,- каже Михайло Нагорняк.

Михайло Нагорняк запевняє, що коли ви смакуватимете ці зерна, то відчуєте соковиту солодкість. Бо нова кукурудза містить понад 22% фруктози та сахарози.

- Вже в березні в теплицях засіяли наші зразки та потім використали декілька ділянок, щоб прискорити процес створення сорту, і встигли, нехай і в дуже малій кількості. І на осінь отримали саме жовто-синю кукурудзу, - розповідає Михайло Нагорняк.

Селекціонер просить інших фермерів долучитись до досліджень над цим сортом.

- Зараз доступно для всієї України 500 пакетиків по 50 насінин. Тому ми запрошуємо українців, хто бореться і тримає продовольчий фронт, провести дослідження - і хто вакуумізацією займається, і хто заморозкою. Просто 50-100 насінин ми подаруємо для досліджень безкоштовно, щоб люди все це зробили. І спільно виведемо на світовий ринок саме нашу українську суперсолодку антоціанову синьо-жовту кукурудзу. Це буде «народний селекційний процес», де ми всі маємо долучитися і створити щось нове, унікальне, із українським корінням, - говорить Михайло Нагорняк.