СТБ покаже фільм із Зеленською та Хливнюком про творчість під час війни

Картина розповість про українських художників, скульпторів та музикантів.

СТБ

Телеканал СТБ покаже документальний фільм "Мистецтво на війні" про те, як змінилася творчість в Україні з 24 лютого 2022 року. Його прем'єра відбудеться 15 травня у Всесвітній день мистецтва.

- "Мистецтво на війні" - це перший український документальний фільм, який було створено на замовлення одного з найбільших європейських телеканалів ARTE спеціально до річниці війни й показано у прайм-тайм напередодні 24 лютого, - розповіла засновниця та генпродюсер SPACE Production Дар'я Легоні-Фіалко. - Глядачі Німеччини та Франції вже високо його оцінили, і для нас дуже важливо, що ми нарешті можемо показати фільм в Україні.

У стрічці зібрано історії та інтерв'ю першої леді Олени Зеленської, співака Андрія Хливнюка, музичного гурту "Антитіла", художника-воїна з позивним "Пікассо" Володимира Безрукого, скульптора Михайла Реви, мистецтвознавця Ольги Балашової та інших.

- Текст набагато сильніший за будь-яку ракету. Ракета вибухнула – і все. А текст житиме в серцях людей віками. Як та сама пісня про червону калину, - запевняє Хливнюк.

Команда фільму на фронті також знімала художників. І що дивно, вони не поставили свою творчість на паузу - продовжують творити. На думку першої леді України Олени Зеленської, українські митці зараз - обличчя цієї війни. Одні захищають Україну на фронті, інші активно популяризують її для іноземної аудиторії.

– Я бачу, як у світі нас більше чують, про нас більше хочуть говорити та відчувати, – зізналася Олена Зеленська під час зйомок фільму.

Творці фільму відзначають, що одна з місій документалки – показати злочини Росії, її спроби знищити українську культуру та довести світові, що ворогу не вдалося зламати наших митців, зовсім навпаки.

– Це просто єдиний спосіб продовжувати бути живим під час війни, – впевнена мистецтвознавець Ольга Балашова. - Коли те, що видавалося неможливим, стало абсолютною реальністю. Дуже багато художників у перші тижні війни перестали творити мистецтво. Вони стали волонтерами, дехто пішов на фронт, хтось - на кухню готувати для тероборони, для людей похилого віку, для військових. Але врешті-решт вони за кілька місяців змогли повернутися до практики творення мистецтва. І ті, хто продовжував створювати роботи, – вони робили це день у день як таку медитативну практику, як практику самодопомоги.

Фільм був створений OUP у співпраці з OUP (Об'єднання українських продюсерів) та продакшн-студіями SPACE Production (Україна) і BROADVIEW (Німеччина). Режисером картини виступив німецький есеїст та документаліст Philipp Kohlhöfer.