Поліція відкрила справу через аварійний стан корпусу Києво-Печерської лаври

Заяву подали представники Мінкультури, тривають слідчі дії.

mkip.gov.ua

Печерське управління поліції розпочало кримінальне провадження через аварійний стан корпусу в Києво-Печерській лаврі, тривають слідчі дії. Про це 13 квітня повідомив Відділ комунікації поліції Києва.

- Слідчі Печерського управління поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 298 Кримінального кодексу України - умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини чи їх частин, - йдеться на сайті поліції Києва.

У поліції зазначили, що із заявою до них звернулися представники Міністерства культури. Санкція статті передбачає штраф від двох до пʼяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів або обмеження волі на строк до трьох років.

12 квітня Міністерство культури та інформаційної політики України повідомило, що комісія з приймання-передачі державного майна розпочала роботу в Києво-Печерській лаврі після двох тижнів недопуску до приміщень монастиря. Корпус № 112 (вул. Лаврська, 11) знайшли аварійним. У МКІП повідомили, що «Книжковий склад» Києво-Печерської лаври є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення. 

У УПЦ (МП) заявили, що приміщення тривалий час використовувалося як лабораторний корпус інфекційної лікарні, котра знаходилася на території Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. У 2019 році у цьому приміщенні виникла пожежа внаслідок підпалу. Міністерство культури відмовлялось надати погодження на реставрацію.

Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" з 29 березня розірвав договір оренди зі Свято-Успенським монастирем УПЦ (МП). 30 березня Кабмін визнав таким, що втратило чинність, розпорядження про передачу в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі УПЦ (МП) будівель і споруд.