Дочка засновниці загону «Антарєс»: Щойно мама зможе, буде з лікарні допомагати рятувальникам

Марія Борисенко розповіла, як зараз живе та працює кінологічний підрозділ.

ФБ Павлоградський пошуково - рятувальний кінологічний загін "Антарєс"

26 березня під час пошукової операції на Харківщині з керівницею відомого пошуково-рятувального загону «Антарєс» Ларисою Борисенко і її колегою В’ячеславом Майбородою трапилась біда: під час пошуку тіл полеглих воїнів кінологи натрапили на розтяжку.

Ларису тоді доставили у лікарню в критичному стані, її колега В’ячеслав також отримав дуже серйозні травми. Зараз вже проведені операції, стан обох кінологів стабільний.

«Всім загоном чекаємо на поліпшення стану Лариси Анатоліївни»

KP.UA поспілкувались з донькою керівниці загону «Антарєс» Марією Борисенко.

- Всім загоном чекаємо на поліпшення стану Лариси Анатоліївни, і всі хвилюємося за неї. Лариса Анатоліївна вже притомна, вона дуже переживає за свій загін та за справу свого життя. Поки що в реанімації, потроху починає спілкуватися з близькими, але їй ще дуже складно. Безмежно вдячна всім, хто опинився поруч з нею в такий період, і кожному, хто підтримав. Її ще стабілізують, вже перенесла три операції на ногах. На неї чекає довге лікування та дуже складна реабілітація, - каже Марія Борисенко.

В’ячеслава з лікарні вже виписали, за декілька днів він вирушить до Львова, щоб проходити там лікування і реабілітацію.

Як зараз живе загін «Антарєс» без своєї засновниці і керівниці Лариси Борисенко? Працює в звичайному режимі, продовжує виконувати свої надскладні місії.

- У випадку прильотів будемо виїздити на виклики, як і раніше. На пошуки зниклих людей також. Декілька загонів працюють зараз на сході з пошуку полеглих воїнів, в проєкті «На щиті», - каже Марія Борисенко.

Тепер роботу загону «Антарєс» координують Марія Борисенко і її напарник Олександр Лісніченко.

- Як Лариса Анатоліївна трохи відновиться та набереться сил, то, звісно, вона буде й далі нами командувати у режимі онлайн. Але зараз їй дуже важко щось читати чи розмовляти з кимось, - каже наша співрозмовниця.

В чому полягає унікальність загону «Антарєс»?

Павлоградський пошуково-рятувальний загін «Антарєс» - єдина кінологічна команда в Україні, яка має в своєму функціоналі не лише пошук зниклих людей, живих людей, що опинились під завалами, а й пошук загиблих.

Пошук тіл – це вкрай складне завдання, і загін «Антарєс» під керівництвом Лариси Борисенко за роки свого існування, а заснований він у 2008 році, підготував 35 собак. Кожна собака, яка працює в цьому загоні, – безцінна, а кожен провідник собаки і помічник – спеціаліст найвищого рівня. Чи вистачає цих 35 собак? І чи можливо налагодити процес їхньої підготовки більш масово?

- Скажемо так: виходячи із ситуації, яка склалася в нашій країні, таких собак не вистачатиме, але, на жаль, далеко не кожен собака зможе виконувати наші завдання, бо це досить складний напрям, тому собаки проходять ретельний відбір, ще поки вони є цуценятами, - пояснює Марія Борисенко.

Складне навчання і у провідників собак.

- Ці люди довго навчаються, перш ніж виходити на пошуки. Далеко не кожен може працювати із рештками тіл, - каже наша співрозмовниця. - Ми потребуємо людей, які б також, як і ми, вважали б це сенсом свого життя, але таких одиниці, на жаль. Мало хто впорається, важливо, щоб провідник був з великою базою знань, для того щоб знаходити полеглих. Тому кінологам доводиться брати собі другу-третю собаку, бо легше взяти ще одне цуценя вже підготовленій людині, ніж знайти того, хто міг би повністю взяти на себе тренінг ще однієї собаки.

Щодо собак з-за кордону - так, звісно, є практика залучення підготовлених тварин із інших країн, але є нюанс.

- Адже будуть потрібні люди, які розумітимуть, що саме треба робити з таким собакою. Пес має бути у тренінгу завжди, все своє життя. Тому я не впевнена, що це актуально, - заключила Марія Борисенко.

Важливо

Кінологам загону і їхнім собачкам необхідна підтримка

 - Наші кінологи потребують допомоги в зборі грошей на мікроавтобус та обслуговування наявних авто, бо людей, які готові виїздити, стало більше. Особливо ми відчули потребу у другому мікроавтобусі після того, як єдиний автомобіль загону не витримав навантаження та зламався. В автівці зламався двигун, ходова. По факту, від того «Фольксвагена» залишився тільки кузов і салон. Все інше ремонтувалось та замінювалось через несправність, - каже наша співрозмовниця.

Потрібна допомога і підопічним із загону «Антарєс» - катастрофічно не вистачає бронежилетів для собак, що захищають чотирилапих від осколкових поранень. Вони критично необхідні, бо хвостаті герої йдуть першими, будь то поле битви чи місце прильоту ворожої ракети.

- Бронежилети для собак і попони для охолодження. Це те, що актуально наразі, - зазначає Марія Борисенко.

Як допомогти Павлоградському пошуково-рятувальному загону «Антарєс»

Для допомоги на лікування і реабілітацію Лариси Борисенко і В’ячеслава Майбороди:

Банк моно: https://send.monobank.ua/jar/3Fqox4Gd5w

Приват: 5168757403343611 Борисенко М.В.

PayPal: k9.poisk@gmail.com

Для бажаючих допомогти волонтерському загону (працюємо на всій території України):

Отримувач: ГО ПАВЛОГРАДСЬКИЙ ПОШУКОВО-РЯТУВАЛЬНИЙ КІНОЛОГІЧНИЙ ЗАГІН «АНТАРЄС»

Код отримувача: 43330552

Рахунок у форматі згідно зі стандартом IBAN: UA333052990000026007050528903

Назва банку: АТ КБ "ПРИВАТБАНК"

Код банку (МФО): 305299

Картка "ПриватБанк" для допомоги: 4731 2191 1879 2278 Борисенко Лариса Анатоліївна (призначення: допомога для загону "Антарєс")

РаyPal: k9.poisk@gmail.com