Поки ви спите - цибуля підростає: шестикласник вирощує зелень і продає через телеграм-канал

Київський школяр налагодив бізнес та мріє про власну екоферму.

t.me/struchochki

11-річний Святослав Лаврененко вирощує у квартирі зелень та продає її через телеграм-канал. Щоб не заплутатися, де що росте, юний аграрій забезпечив горщики з розсадою відповідними малюнками - з огірком, помідором та ін.

Київський шестикласник завів свій телеграм-канал «Стручок» лише кілька тижнів тому, а вже набрав майже 2,5 тисячі передплатників. Замовлення майбутнього бізнесмена розписані на місяць вперед.

У своєму телеграм-каналі Свят показує фотографії рослин, звітує про те, як почувається розсада, запитує порад у передплатників і хвалиться придбаними на зароблені гроші стелажами.

"Вітаю! Мене звуть Свят. Я навчаюсь у 6-му класі і мрію про власну екоферму. Поки що я вирощую зелень у квартирі з дозволу батьків. Маю в асортименті цибулю, часник, розсаду, руколу, кріп та різні сорти салату. Якщо хочете щось замовити або забронювати, пишіть @Svyat_Scull сюди».

У Свята повністю налагоджено весь процес - від посадки насіння, вирощування розсади до пошуку покупців та доставки замовлення. З цими завданнями Святий теж справляється самостійно. KP.UA докладніше поспілкувалася із підприємцем.

«Мама допомагає з постами, дідусь - із поливом»

- Свят, що ти вирощуєш? Яка зелень в асортименті?

- Зараз у мене росте шпинат, цибуля, рукола, базилік, часник, кріп, квасоля, редька, огірок, кавун, капуста червона та зелена, мікрозелень, мікрогорох, помідори. Як добрива використовую перегній. Свою розсаду вирощую в кімнаті дідуся.

До речі, перевезти бізнес до дідуся Святу довелося через сестер. Ті обурювалися, що в кімнаті через коробки мало місця і сильно пахне цибулею. А дідусь – не заперечував.

- Чи залишилося вільне місце в кімнаті дідуся?

- Цю кімнату я відвів для рослин, але вільне місце там залишається. Щоб усе помістилося, нещодавно купив стелажі, – місця для рослин побільшало. Ось сьогодні посадив зелену капусту: займаюсь рослинами щодня.

- Тобі хтось допомагає?

- Прошу дідуся поливати рослини, поки я в школі чи мене немає в нього вдома: ми живемо окремо. Мама мені допомагає порадами. Наприклад, пояснює, як написати текст для посту. Також допомагає старша сестра – вона другий адмін на каналі з продажу рослин. Це потрібно на той випадок, якщо з моїм телефоном щось трапиться.

- Скільки часу відводиш на догляд за рослинами?

- Приблизно годину щодня.

– А де ти навчився вирощувати рослини?

– Цьому нас навчала у школі на біології наша вчителька, Жанна Володимирівна. Спочатку вона дала завдання проростити квасолю. Я захопився і почав вирощувати квасолю. Потім уже огірочки і таке інше. Мені так сподобалося поратися з домашнім городом, що вирішив продовжувати цим займатися. За якийсь час захотів вирощувати цибулю, а потім з'явилася ідея продавати зелень за допомогою телеграм-каналу.

- Як давно ти почав займатися розсадою?

- Приблизно півтора місяці тому – мені це заняття дуже сподобалося.

– Тільки почав вирощувати рослини, а вже пішов бізнес. Ти ж вирощуєш рослини на продаж?

- Так! Для цього приблизно два тижні тому я почав вести телеграм-канал, де продаю розсаду.

"Із замовниками зустрічалися на станціях"

- А як ведеш бізнес? Покупців вистачає?

- Так. У мене навіть є зошит, куди записую всіх, хто замовляє в мене зелень. Людей дуже багато, я не можу всіх запам'ятати. Роблю собі список і потім усім відвожу рослини. Список складається з імені замовника, товару, оплати та місця, куди потрібно їхати.

- Невже ти сам розвозиш товар?

- Так. Або на метро, ​​або відправляю посилку поштою по Києву та Київській області. Якщо надсилаю товар «Новою поштою» – посилка оплачується за рахунок покупця. Я вже маю кілька замовників, які отримали зелень, я розвозив її на метро.

- Хтось їздить разом із тобою?

- Ні, я їжджу сам. Вже знаю, як рухатись у метро. Із замовниками зустрічалися на станціях: квартири шукати поки що складно.

- Чим би ти хотів займатись у майбутньому? Теж вирощувати рослини?

- У майбутньому я хотів би стати екофермером і зробити теплицю. Теплиця у мене буде три на шість метрів.

- У когось у твоїй родині є такий бізнес?

– Ні. Я буду першим.

- Тебе так надихнули уроки біології?

- Біологія – це не тільки рослини, а й тварини, люди. А я захопився саме ботанікою.

- А крім біології, які шкільні предмети ти ще любиш?

- Люблю біологію, інформатику, математику та англійську.

- Все, що потрібне майбутньому бізнесменові. Чи знають твої друзі та однокласники, чим ти займаєшся? Вони тебе підтримують?

– Однокласники сприймають мої заняття загалом добре, але є окремі люди, які мені заздрять.

- Напевно, також хочуть стати бізнесменами, але не вистачає сміливості.

До речі

Докладніше про себе Свят розповів у своєму телеграм-каналі.

- Мене звуть Свят, я навчаюсь у шостому класі Київської гімназії № 32 «Успіх». У мене є три примхливі сестри і маленький песик. У вільний час я займаюся англійською, плаванням та планую свій майбутній бізнес. Я не очікував такої уваги до свого хобі і вдячний кожному з вас. Вчора я мріяв мати город на підвіконні, а сьогодні вже не сумніваюся, що мої мрії про екоферму – реальність. Все завдяки вам.

На тему

Поради від юного городника щодо вирощування зелені вдома

  1. Якщо ви хочете проростити насіння, не можна до нього торкатися. Ніколи і ніяк.
  2. Пересаджувати рослини бажано не більше двох разів. Наприклад, квасолю я пересаджував один раз.
  3. Внизу горщика обов'язково повинні бути дірочки для дренажу, щоб зайва вода витікала: якщо буде болото, будь-яка рослина або насіння згниють. Земля не повинна бути сухою, але й надто багато вологи шкідливо.
  4. Рослини краще розташовувати якомога ближче до джерела природного освітлення. Що далі від вікна, то гірше рослинам: стебла стають більш ламкими.
  5. Я поливаю рослини один раз на два дні. На великий горщик йде два кухля води.

Що почім

Розцінки на зелень

Поки що доставка зелені від Свята доступна лише по Києву та області.

- Увага! Якщо замовник живе не у Києві, то посилку не відправляємо! Поштою не можна перевозити продукти. Виняток, якщо замовник поряд із Києвом (Київська область), – повідомив Стас у своєму телеграм-каналі.