Суд поновив на посаді директора музею Голодомору, яка відстоює версію про 10,5 млн жертв

Міністерство культури та інформаційної політики України оскаржуватиме рішення щодо Олесі Стасюк.

uk.wikipedia.org/Ochorona

Міністерство культури та інформаційної політики України оскаржуватиме рішення суду щодо поновлення Олесі Стасюк на посаді генерального директора музею Голодомору-геноциду. Про це повідомила пресслужба міністерства.

- Наголошуємо, що звільнення Стасюк О.О. з посади генерального директора музею Голодомору-геноциду відбулось на законних підставах, передбачених контрактом та діючим законодавством, - заявили в МКІП.

3 квітня Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області поновив на посаді Стасюк, повідомили в відомстві. Міністерство ознайомиться з аргументацією суду та “неодмінно” подасть апеляційну скаргу. 

У МКІП додали, що Олесю Стасюк звільнили через “агресивне” просування наразі недостатньо науково обґрунтованого числа жертв Голодомору 1932 – 1933 років у 10,5 млн українців. За результатами робочої наради 30 листопада 2021 року МКІП просило Стасюк дати пояснення, але вона так і не надала відповіді на поставленні запитання. Відповідно до контракту між МКІП та Стасюк, ненадання інформації на вимогу міністерства є неналежним виконанням умов контракту. Це стало підставою для звільнення.

Олесю Стасюк звільнили у листопаді 2022 року, обовʼязки генерального директора музею Голодомору-геноциду виконує Леся Гасиджак. Національний музей Голодомору-геноциду належить до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики України. Генерального директора оберуть на конкурсній основі після припинення дії "воєнного стану".

Скандал навколо музею почався після презентації у вересні 2021 року наукової збірки "Геноцид українців 1932 – 1933 років за матеріалами досудових розслідувань". З цієї книжки науковці та журналісти дізналися, що нова кількість жертв геноциду – 10,5 мільйона. У грудні 2021 року голова інституту нацпам'яті Антон Дробович сказав в інтерв'ю Суспільне Культура, що прийнята на офіційному рівні цифра жертв Голодомору – 3,9 мільйона загиблих безпосередньо через голод і 4,5 мільйона осіб – сукупні демографічні втрати.

У 2023 році Франція, Ісландія та Бельгія визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців, а за весь час це зробили понад 25 країн.