Правозахисники збунтувалися через рішення суду на Закарпатті: ґвалтівникам 14-річної дівчини дали умовний термін

Провину свою злочинці визнали, але суд позбавив їх свободи умовно.

скріншот відео

Воловецький районний суд ухвалив вирок трьом підліткам із села Верхні Ворота Закарпатської області, які 24 серпня 2021 року зґвалтували 14-річну односельчанку, а відео оприлюднили у мережі. Суддя Оксана Софілканич призначила їм 5 років позбавлення волі, але звільнив від виконання покарання з умовним терміном на два роки. Правозахисники закликали суд переглянути рішення. Зокрема, увагу до цього рішення привернула українська телеведуча Маша Єфросиніна, яка опублікувала в Інстаграмі пост із назвою "Скільки коштує ваша совість, пане суддя?".

– Троє неповнолітніх мешканців села Верхні Ворота заманили свою подругу спочатку у двір одного з підлітків, а потім у підвал. Дівчина давно дружила з хлопцями, бо спокійно пішла з друзями. Після чого один із них завдав дівчині удару. І хлопці по черзі зґвалтували її. Усі дії, які вони робили над потерпілою, підлітки знімали на відео з метою шантажу. Пізніше відео знущань було завантажено в інтернет та продемонстровано однокласникам у школі, - заявила Єфросиніна.

За даними слідства, після оприлюднення відео знущань про зґвалтування дівчини дізналася бабуся. Вона одразу звернулася за допомогою до правоохоронців. У ході судового засідання педагоги Верхньоворотської школи імені Софії Малільйо просили не карати строго хлопців, оскільки скарг на їхню поведінку ніколи не надходило. У місцевій Службі у справах дітей також надали хорошу характеристику гвалтівникам, двом із яких на момент скоєння злочину було по 15 і одному 14 років. Внаслідок цього суд засудив їх до 5 років позбавлення волі, але з відстроченням відбування покарання з випробувальним строком на 2 роки.

Пресс-служба суду у відповідь на резонанс довкола цієї справи пояснила, що дії хлопців кваліфіковано не як згвалтування, а за ч.3 ст.153 кримінального кодексу - вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов`язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство), вчинене групою осіб щодо неповнолітньої особи. При цьому першочергово у повідомленні поліції йшлося про те, що кримінальне провадження відкрито саме ч.3 ст.152 - групове зґвалтування.

На даний час вирок Воловецького районного суду не набрав законної сили. У потрепілої є 30 днів на подання апеляції.