Українські полярники показали розваги антарктичних тюленів

Біля антарктичної станції імені академіка Вернадського мешкає кілька видів тюленів, проте деякі з них до людей навідуються вкрай рідко.

скрін відео facebook.com/AntarcticCenter

Національний антарктичний науковий центр оприлюднив відео, де молоде тюленя Ведделла з'їжджає сніжним схилом до свого товариша-лежня. Цікавий момент зафільмував біолог 27-ї УАЕ Сергій Глотов під час роботи на острові Дарбо, що розташований неподалік антарктичної станції імені академіка Вернадського.

Полярники розповідають, що навесні (це коли в Україні осінь) самиці тюленя Ведделла припливають в район "Вернадського" для народження дітей. Вони народжують по одному малюку. Майже місяць мама годує туленя дуже поживним молоком (54% жиру) та доглядає за ним. Потім вони разом вирушають полювати на криль в океані, а згодом у молодих тварин починається самостійне життя. Оскільки у тюленів Ведделла пошук їжі триває здебільшого вночі, то вдень можна спостерігати їхні вилежування на узбережжях навколишніх островів.

- Загалом же в нашому районі мешкають такі представники родини тюленевих: тюлень Ведделла - миролюбний товстун, тримається в районі Антарктики увесь рік і підтримує лунки в кризі, які вигризає власними зубами; тюлень-крилеїд - наймасовіший вид антарктичних тюленів, любить плавати на крижинах і теж живе в Антарктиці фактично увесь рік; морський леопард - один з головних хижаків Антарктики, полює на пінгвінів і не дуже любить появу гостей на своїй території, взимку відпливає до Субантарктики, Ну й південний морський слон - найбільший тюлень Антарктики, здебільшого мешкає на Субантарктичних островах, а до нас навідується рідко, - йдеться у повідомленні.

Це все так звані справжні тюлені, але є й один вид "несправжніх" вухатих - південні морські котики. Вони живуть і розмножуються теж переважно в Субантарктиці, а до "Вернадського" припливають восени, щоб відпочити на кам'яних схилах.

На жаль, у XIX-XX ст. частина цих тварин безжально винищувалася людьми заради хутра, м'яса та жиру. Деякі популяції були на межі зникнення. Запроваджена у 1970-х роках Конвенція про збереження антарктичних тюленів заборонила добування деяких видів ластоногих, а ухвалений 1991-го Мадридський протокол взяв усіх ссавців та птахів Антарктики під охорону.

Варто відзначити, що Україна вже не має у своїй фауні тюленів, адже єдиний тюлень нашого Чорного моря - білочеревий тюлень, або тюлень-монах, був безжально знищений нашими ж пращурами. На межі знищення знаходяться і всі тюлені Балтійського моря.