Снаряди зі збідненим ураном: неядерна зброя, від якої немає захисту

У розпорядженні ЗСУ з'являться снаряди, здатні знищити будь-яку ціль супротивника.

facebook.com/ukrmilitarypages (ілюстративне)

Повідомлення про те, що Великобританія поставить Україні артилерійські снаряди із сердечниками, зробленими зі збідненого урану, викликала справжню істерію в Росії. У Кремлі заявили, що оцінять використання таких боєприпасів в Україні як "брудну бомбу".

Володимир Путін сказав у вівторок, що Росія змушена буде відреагувати, якщо Великобританія розпочне постачання Києву боєприпасів із наконечниками зі збідненого урану, призначених для танків Challenger-2. "Росія змушена буде реагувати, маючи на увазі, що колективний Захід починає застосовувати вже зброю з ядерним компонентом", - сказав Путін.

Хоча це відверта маніпуляція, і снаряди зі збідненим ураном не мають жодного відношення до ядерної зброї.

Снаряд зі збідненим ураном – це штатна зброя у багатьох арміях світу

Збіднений уран – побічний продукт при виробництві збагаченого урану. Він відрізняється високою щільністю та міцністю і завдяки цим якостям використовується як при виробництві броні для військової техніки, так і боєприпасів – переважно сердечників для бронебійних снарядів.

Збіднений уран не має високої радіоактивності, хоча і вважається токсичним та канцерогенним. Боєприпаси зі збідненим ураном застосовувалися під час війн у Перській затоці, а також у Сербії та Косово. Їхнє використання викликало побоювання щодо загрози здоров'ю внаслідок впливу розпорошеного урану. Але під час кількох досліджень достатніх доказів шкідливості речовини знайдено не було.

У резолюції про застосування збідненого урану, ухваленої Генеральною Асамблеєю ООН у 2018 році, сказано з посиланням на дослідження МАГАТЕ, "що радіологічна загроза для населення і навколишнього середовища, створювана в результаті локального забруднення території дрібними частинками збідненого урану, що вивільнялися в результаті застосування, не є значною".

Росіяни злякалися не радіації, а пробивної спроможності снарядів

Як повідомляє BBC, підкаліберні снаряди із сердечниками зі збідненого урану - це не якась екзотична зброя, а штатний боєприпас, який використовують багато армій світу. Такі снаряди складаються з тонкого сердечника, який виготовляють із важких та міцних сплавів із застосуванням вольфраму або збідненого урану, та оболонки, яка, навпаки, має бути легкою.

Сердечник схожий на стрілу з оперенням. Ідея полягає в тому, щоб снаряд розганявся в каналі ствола зброї як звичайний боєприпас, а вже під час польоту, позбавляючись оболонки, але не сильно втрачаючи в масі, перетворювався б на тонку "стрілу", яка не зустрічає великого опору повітря. Такий снаряд може летіти на величезній швидкості і, стикаючись з бронею, виділяти велику кінетичну енергію - основний фактор бронебійного снаряда.

- Такі снаряди мають високу ефективність при поразці сучасних танків і бронетехніки, - повідомила заступник міністра оборони Великобританії баронеса Аннабель Голді.

Підкаліберні снаряди – одні із найефективніших боєприпасів для боротьби з бронетехнікою, їх застосовували ще у Другій світовій війні, ними озброюють усі сучасні танки.

Для гармати L30 танка Challenger-2 розроблено два типи таких боєприпасів – L26A1 та L27A1. Для гармати Rheinmetall Rh-120, якою озброєні німецький Leopard-2 та американський Abrams M1, також розроблені підкаліберні снаряди із урановими осердями.

Від цих снарядів немає захисту

Міністерство оборони Великобританії заявило, що Росія «навмисно поширює дезінформацію» про постачання Україні снарядів зі збідненим ураном. У заяві оборонного відомства наголошується, що цей компонент не має відношення до ядерної зброї.

Отже, зважаючи на все, різку реакцію російського керівництва викликала не так присутність збідненого урану у складі снарядів для британських танків, як те, що вони зможуть більш ефективно вражати російські.

Військовий експерт Олег Жданов підтвердив KP.UA, що ці снаряди не мають жодного відношення до ядерної зброї.

– У них навіть радіаційне тло в півтора рази нижче, ніж у звичайного урану. У ньому немає ізотопу 235, який і дає радіацію. Для бронебійних снарядів вольфрамовий наконечник замінили на осердя зі збідненого урану. Цей снаряд пробиває будь-яку броню. І такі снаряди входять до штатного боєкомплекту танка Challenger-2. Тож британці нам їх і передають. І якщо вистрілити таким снарядом по будь-якому танку – це стовідсоткове його знищення. Плюс при проникненні сердечника через броню танка утворюється пил, який займається і вражає екіпаж танка. Тому росіяни й підняли таку істерику – від цих снарядів немає захисту, – пояснює експерт.