Парламент Франції не зміг повалити уряд і відхилити скандальну пенсійну реформу

Французький уряд ухвалив скандальний закон про підвищення пенсійного віку після того, як депутати провалили голосування за висунення йому вотуму недовіри.

REUTERS

Французький уряд ухвалив скандальний закон про підвищення пенсійного віку після того, як депутати провалили голосування за висунення йому вотуму недовіри. Пропозиція відставки уряду отримала 279 голосів з 287 необхідних. Опозиції не вистачило лише 9 голосів, щоб повалити уряд і в той же час відхилити пенсійну реформу, передає Le Figaro.

Прем'єр-міністр Франції Елізабет Борн з дозволу президента скористалася статтею 49.3 Конституції, щоб прийняти пенсійну реформу без схвалення парламенту. Вік виходу на пенсію підвищили з 62 до 64 років. 

- Я сповнена рішучості продовжувати здійснювати перетворення, необхідні для нашої країни, разом із моїми міністрами та присвятити всю свою енергію тому, щоб задовольнити очікування наших співгромадян, - сказала прем’єр-міністр Елізабет Борн. 

Макрон запросив депутатів і сенаторів до Єлисейського палацу 21 березня, щоб обговорити кризу, яка виникла у суспільстві та владі через рішення задіяти 49 статтю Конституції.

У той же час профспілки та студентські союзи заявили, що будуть продовжувати масові протести. Вони спалахнули з новою силою після прийняття пенсійної реформи. На вулицях французьких міст поліцейські намагаються розігнати демонстрантів.