На станції "Академік Вернадський" українські полярники провели дерусифікацію

Все почалося з ідеї додати Маріуполь, щоб показати, що українці пам'ятають місто біля українського моря, де вирувало життя.

facebook.com/AntarcticCenter

Українські полярники на станції " Академік Вернадський " в Антарктиді провели дерусифікацію та декомунізацію. Це стосується покажчиків, на якому розміщено назви міст, звідки родом вчені станції. Про це повідомляють на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Facebook.

- Оскільки покажчик прослужив понад 20 років, він потребував оновлення: як фізично, так і змістовно. Тому лікар Василь Матковський та механік Максим Білоус розпочали роботу. У рамках процесу декомунізації Кіровоград замінили на Кропивницького, а також "дерусифікували" транслітерацію Вінниці та Одеси, - розповіли співробітники антарктичного наукового центру.

Крім того, на вказівнику з'явилися нові назви символічних міст: Буча, Херсон, Маріуполь. Вперше їх розмістили на вказівнику ще після звільнення Херсона у листопаді 2022 року. А для покращення зовнішнього вигляду покажчика реставрували ряд старих заржавілих табличок, виготовили новий стовп, замінили потрісканий фундамент та "втомлені" кріплення, а також реставрували флюгер та покажчики сторін світла.

- Кожна експедиція має традицію покращувати нашу станцію, яка на рік стає другою домівкою. Ми вирішили це зробити таким чином, – розповів про ініціативу Василь Матковський. - Все почалося з ідеї додати Маріуполь, щоб показати, що українці пам'ятають місто біля українського моря, де вирувало життя... Потім було звільнення Херсона. Мабуть, не було за всю зимівлю більш святкового й радісного дня. Саме тоді ідея зробити і трохи переосмислити наш покажчик набула форми. Наступного дня ми вже готували свіжопофарбовану табличку з невеликою скибочкою кавуна. І зрозуміли, що це лише початок, – поділився думками зимівник.

Для втілення проекту довелося багато попрацювати у столярній майстерні, а згодом і на вулиці, визнав він. Зрештою покажчик набув як нового вигляду, так і нових смислів.