Російського пілота, який бомбардував харківську телевежу, засудили до 12 років в'язниці

Його визнали винним у порушенні законів та звичаїв війни.

gp.gov.ua

Російського пілота, який бомбардував цивільні об’єкти Харківської області, засудили до 12 років позбавлення волі. Як повідомляє Офіс генерального прокурора, суд також задовольнив цивільні позови потерпілих – трьох товариств на загальну суму понад 1,1 млн грн.

Прокурори в суді довели, що засуджений проходив військову службу на посаді заступника командира військової частини 6-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони західного військового округу збройних сил РФ. Його визнали винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Згідно з даними суду, у березні 2022 року льотчик отримав бойовий наказ, в якому були визначенні завдання по знищенню цивільних об’єктів на території Харкова та Харківської області шляхом бомбардування. Також йому було надано координати цілі – радіотелевізійна передавальна станція "Харків".

РТПС "Харків" та обладнання, розміщене на ній, є цивільним об’єктом, який не використовується у воєнних цілях. На території станції та навколо неї немає озброєння, військової техніки, зброї, боєприпасів, а також не дислокуються підрозділи Збройних сил, інші військові формування та правоохоронні органи України. Обладнання, розміщене на об’єкті, не здійснює трансляцію, розповсюдження або передачу інформації між цими підрозділами та для їх потреб.

Діяльність РТПС "Харків" безпосередньо пов’язана виключно з наданням послуг, які мають значення для функціонування суспільства та безпеки цивільного населення. Станція забезпечує надання телекомунікаційних послуг, функціонування системи оповіщення та трансляцію телерадіопрограм. Завдяки цьому населення отримує інформацію про загрози виникнення надзвичайних ситуацій, загрози життю або здоров’ю людей та заподіяння шкоди майну, а також рекомендації щодо їх уникнення.

Засуджений, розуміючи протиправність бойового наказу, все ж виконав його та скинув на "Харків" 8 авіаційних бомб ФАБ-500 загальним тротиловим еквівалентом 2400 кг. В результаті телевізійна башта отримала пошкодження металоконструкції, які значно знизили її несучу спроможність та унеможливили подальшу безпечну експлуатацію. Пошкоджено адміністративну будівлю станції, а також обладнання трьох товариств на загальну суму понад 1,1 млн грн.

6 березня 2022 року літак Су-34, який пілотував засуджений, був уражений військовослужбовцями Національної гвардії України та знищений. Засуджений катапультувався, і після приземлення був затриманий військовослужбовцями Національної гвардії України.