У Луцьку відтворили рецепт улюбленого десерту Лесі Українки

До річниці з дня народження поетеси в одній з тамтешніх кав'ярень влаштували святкову дегустацію.

kultura.rayon.in.ua

У Луцьку до 152-ї річниці від дня народження Лесі Українки відбувається низка культурних заходів. Одним із них стала дегустація улюбленого десерту поетеси під назвою «Сніжки». Про це повідомляє місцеве видання Район.Культура.

Захід відбувся 23 лютого в одній з кав'ярень міста, співзасновницями якої є Олена Мельник та Лариса Новосад. Це перша у місті кав’ярня, де серед обслуговуючого персоналу є люди з синдромом Дауна. Історію цього десерту розповіла директор Музею Лесі Українки Волинського національного університету Тетяна Данилюк-Терещук. Виявляється, «Сніжки» Лариса Косач готувала молодшій сестрі Ізидорі.

Страва має французьке походження, а в Україну її принесла саме Леся Українка. Для приготування «Сніжків» потрібно спершу відділити білки від жовтків. Жовтки розтерти з ваніллю і цукром, білки з дрібкою солі збити в піну і проварити у воді. Потім додати молоко, яке перед цим згущують на паровій бані.

Кондитерка Поліна Хараман, яка відтворила давній рецепт, зізналася, що довгий час навіть не здогадувалася про зв’язок десерту з відомою родиною. Рецепт вона виявила випадково в одній з книг для куховарства, коли шукала, що приготувати своїм донькам. Коли через повномасштабне вторгнення, Поліна покинула Великоновосільськ (Донецька область) і переїхала на Волинь, з подивом дізналася, що «Сніжки» були однією з улюблених страв Лесі Українки.

Кондитерка лише трішки видозмінила традиційний рецепт. До страви вона додала журавлиний соус, щоб краще смакувало. На думку Поліни, такі давні рецепти не дуже звичні своїм смаком для сьогоденних гурманів, тому їх потрібно усучаснювати.