Українців попередили про фейки щодо "руху російських колон на Київ"

Деякі Telegram-канали сіють паніку, начебто на Київ рухається колона російської техніки.

т.ме/справді

У соцмережах з'явилася інформація про нібито рух колон росіян у напрямку Києва. Це не відповідає дійсності та є черговим фейком, щоб посіяти паніку серед українців. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

- Деякі Telegram-канали розводять паніку, начебто на Київ рухається колона російської техніки. Це брехня. Напередодні річниці повномасштабного вторгнення у мережі з'являється все більше фейків та страшилок щодо повторного наступу російської армії на Київ. Більшість із них - робота росіян, щоб спровокувати паніку серед українців, але є й недобросовісні канали, які маніпулюють темою у власних інтересах, - розповіли у Центрі.

Зокрема, наразі у соцмережах поширюються публікації з текстом на кшталт "Щойно повідомили про рух колон у напрямку Києва, РФ почала...", а далі пропонують почитати за посиланням. Українцям пояснили, що цей фейк використовується як реклама, адже така гостра тема точно приверне увагу.

Раніше в ОК "Північ" повідомили, що розвідка зафіксувала рух колон військової техніки росіян у районі кордону з Чернігівською областю без знаків розпізнавання та живою силою, одягненою у піксель, схожий на форму ЗСУ. Там висловили припущення, що ворог може готувати провокації.