Хліб з бессарабського села увійшов до переліку нематеріальної культурної спадщини

Традиція випікання пʼяти обрядових хлібів з одного замісу та святкового ритуалу їхнього вживання на День святого Георгія практикується болгарською етнічною меншиною майже 200 років.

Топор

Міністерство культури та інформаційної політики України розширило Національний перелік одиниць нематеріальної культурної спадщини України на один новий елемент - «Традиція приготування та споживання обрядових хлібів до Дня святого Георгія села Криничне», повідомляє пресслужба Мінкульту. Відповідний наказ підписано 17 лютого.

Йдеться про те, що традиція випікання пʼяти обрядових хлібів з одного замісу та святкового ритуалу їхнього вживання на День святого Георгія практикується болгарською етнічною меншиною майже 200 років.

Виготовленням хліба займається старша з жінок в родині. У маленькій кімнаті з піччю, яка за необхідності з вечора трохи топиться для підтримки потрібної температури, вона замішує тісто y прикрашеному квітами деревʼяному кориті з додаванням солі та води. З тіста господиня виготовляє пʼять хлібів: Боговіца (на честь Бога і св. Богородиці), Рангель (на честь св. архангела Михаїла), Коровай (на честь св. Георгія) і дві Ушчарки (символ свята).

О пʼятій годині дня кожна господиня приносить на колективну трапезу на вулиці обрядові хліби власного виготовлення, сковороду з курбаном, зелену цибулю, часник (який до цього часу не використовується в їжу) і вино. Їжу розкладають на столах, розташованих вздовж вулиці, за якими збираються всі мешканці.