Телескоп NASA "Джеймса Вебб" вперше дозволив розглянути структуру найближчих галактик

Наразі дослідники космосу намагаються зрозуміти, як на неї впливає утворення молодих зірок.

nasa.gov

Космічний телескоп NASA "Джеймса Вебб" допоміг вченим вперше з високою роздільною здатністю розглянути тонку структуру прилеглих галактик. Наразі дослідники космосу намагаються зрозуміти, як на неї впливає утворення молодих зірок. Про це повідомили у NASA.

Вчені показали знімки галактики NGC 1433. Це штрихова спіральна галактика з особливо яскравим ядром, оточеним подвійними зіркоутворювальними кільцями. Завдяки знімкам "Вебба" вчені вперше можуть побачити печерні бульбашки газу, в яких зірки, що формуються, виділяють енергію в навколишнє середовище.

Крім того, дослідники за допомогою космічного телескопа вперше отримали можливість поглянути на зіркоутворення, газ та пил у прилеглих галактиках з безпрецедентною роздільною здатністю в інфрачервоному діапазоні довжин хвиль. Ці дані дозволили підготувати 21 дослідницьку роботу. Вони дають нове уявлення про те, як одні з найдрібніших процесів у нашому Всесвіті – зародження зіркоутворення – впливають на еволюцію галактик.

Найбільше дослідження довколишніх галактик у перший рік наукової діяльності "Вебба" проводиться колаборацією Physics at High Angular Resolution in Nearby Galaxies (PHANGS), в якій зібрано понад 100 дослідників з усього світу. Команда вивчає різноманітну вибірку із 19 спіральних галактик. За перші кілька місяців наукової роботи телескопа вчені провели спостереження за п'ятьма об'єктами та результати вже вразили астрономів.

- Чіткість, з якою ми бачимо тонку структуру, звичайно, здивувала нас, - наголошують вчені. – Ми безпосередньо бачимо, як енергія від утворення молодих зірок впливає на газ навколо них, і це просто чудово.

Ще одна галактика, що вразила дослідників - NGC 7496. Її спіральні рукави заповнені печерними бульбашками та оболонками, що перекривають один одного. Ці нитки і порожнисті порожнини свідчать про те, що молоді зірки вивільняють енергію і, в деяких випадках, видувають газ і пил з навколишнього міжзоряного середовища.

Зображення, отримані за допомогою телескопа Вебба в середньому інфрачервоному діапазоні (MIRI), показують наявність мережі високоструктурованих особливостей усередині цих галактик - порожнин, що світяться з пилу і величезних газових бульбашок, розташованих уздовж спіральних рукавів. У деяких регіонах прилеглих галактик ця мережа утворена як окремими, так і оболонками, що перекриваються, і бульбашками, в яких молоді зірки виділяють енергію.

- Області, зовсім темні на знімках Хаббла, можна розглянути в деталях цих нових інфрачервоних зображень. Це дозволяє вивчити, як пил у міжзоряному середовищі поглинає світло від зірок, що формуються, і випромінює його назад в інфрачервоному діапазоні, висвітлюючи складну мережу газу і пилу, - каже член команди Карін Сандстром з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

Вчені підкреслюють, що зображення високої роздільної здатності необхідні їм вивчення космічних структур. Однак до появи "Вебба" астрономи не мали такої можливості. Потужні інфрачервоні можливості дозволяють пробитися крізь пил і поєднати фрагменти головоломки, що не вистачають, кажуть дослідники. Вивчення галактик у найменших масштабах допоможе зрозуміти, як галактики еволюціонували з часом.