Верховний суд підтвердив законність націоналізації ПриватБанку

Велика палата Верховного суду підтвердила законність націоналізації ПриватБанку та неможливість його повернення колишнім власникам.

REUTERS

Велика палата Верховного суду підтвердила законність націоналізації ПриватБанку та неможливість його повернення колишнім власникам. Про це повідомили пресслужба суду та Національний банк.

- Вітаємо рішення Верховного суду, який визнав правомірним застосування у цій справі норм Закону № 590-ІХ. Таке рішення не лише поставило крапку в цій справі. Воно дасть змогу вирішити понад 40 ініційованих іншими пов’язаними з ПриватБанком особами подібних спорів та унеможливить повернення акцій державного банку колишнім власникам. Адже, відповідно до цього закону, провадження в таких справах підлягають закриттю. Єдиним можливим способом захисту прав колишніх учасників банку в разі їх порушення є відшкодування завданої шкоди у грошовій формі, – прокоментував рішення голова Нацбанку Андрій Пишний.

Договір купівлі-продажу акцій ПриватБанку у 2016 році намагався оскаржити колишній голова правління Олександр Дубілет. 2 червня 2021 року Господарський суд Києва закрив справу, але Дубілет подав апеляцію. Північний апеляційний господарський суд 11 жовтня 2021 року задовольнив апеляцію і передав справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Кабінет міністрів України, ПриватБанк та Міністерство фінансів України подали касаційні скарги на рішення суду апеляційної інстанції, і справу передали до Верховного суду.