США можуть оголосити про 10 мільярдів доларів військової допомоги Україні наступного тижня

За даними американських ЗМІ, пакет буде зосереджений на боєприпасах, ППО та запасних частинах.

Зображення Michael Bußmann із сайту Pixabay

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном. Про це 14 лютого йдеться на сайті президента.

- Сторони обговорили потужну підтримку, яку Сполучені Штати продовжуватимуть надавати Україні з наближенням річниці війни, а також наголосили на важливості нашої подальшої комунікації, - сказано в повідомленні.

Єрмак поінформував Саллівана про ситуацію на фронті. Розмову провели у межах постійного діалогу України із союзниками.

За даними The Washington Post, адміністрація Джо Байдена працює з Конгресом, щоб схвалити ще одну допомогу Києву в розмірі 10 мільярдів доларів. Очікується, що про ще один великий пакет військової допомоги оголосять наступного тижня. Приблизно в той же час запровадять додаткові санкції проти Кремля.

У той же час США попередили Україну про переломний момент війни. Американські офіційні особи нібито посилюють тиск на Київ, щоб досягти значних успіхів на полі бою в той час як допомога від союзників зростає.

- Попри обіцянки підтримувати Україну «стільки, скільки буде потрібно», офіційні особи Байдена кажуть, що нещодавні пакети допомоги від Конгресу та союзників Америки є найкращим шансом Києва рішуче змінити хід війни, - пише американське видання.

Чиновник, який говорив на умовах анонімності, заявив, що адміністрація вважає, що буде важко продовжувати отримувати той самий рівень безпеки та економічної допомоги від Конгресу.

Видання Politico з посиланням на чотири поінформовані джерела написало, що США поки не готові надавати Україні системи ATACMS. Людина, близька до українського уряду, сказала, що Київ не очікує нової зброї в новому пакеті допомоги від США. Він буде зосереджений на боєприпасах, ППО та запасних частинах.

Раніше представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що країни мають право самостійно передавати винищувачі Україні.