Російський «Газпром» створить власну приватну військову компанію

Українська розвідка повідомила, що найбільша російська державна корпорація «Газпром» створює власну приватну військову компанію. 

REUTERS

Найбільша російська державна корпорація «Газпром» створює власну приватну військову компанію. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України з посиланням на розпорядження, яке підписав російський премʼєр-міністр Михайло Мішустін.

- Таким чином, в РФ продовжується «гонка озброєнь» серед основних політичних гравців, які активно створюють приватні армії за прикладом ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина, - заявили в українській військовій розвідці.

Документ встановлює, що засновниками організації буде «Газпром нефть» з розміром частки у статутному капіталі «організації» 70% та приватна охоронна організація «Стаф-центр» з часткою 30%.

При створенні «організації» уряд РФ посилається на закон «Про безпеку обʼєктів паливно-енергетичного комплексу», де зазначено, що підприємствам галузі «може бути надано право на заснування приватної охоронної організації». Розмір частки такого підприємства у статутному капіталі новоствореної «організації» не може бути меншим за 50%.

6 лютого Верховна Рада визнала ПВК "Вагнер» та всі інші російські приватні військові компанії терористичними організаціями.