В Україні подовжать воєнний стан і загальну мобілізацію до 19 травня

Відповідні законопроєкти вніс на розгляд парламенту президент Володимир Зеленський.

Photo by Sean Gallup/Getty Images

В Україні вже вшосте планують подовжити дію правового режиму воєнного стану та мобілізації. Зранку 6 лютого президент України вніс до Верховної ради законопроєкти про затвердження указів президента щодо подовження строку дії воєнного стану та подовження строку проведення загальної мобілізації. Згідно з цими документами, Верховний Головнокомандувач пропонує воєнний стан та мобілізацію подовжити ще на 90 діб після 19 лютого, тобто до 19 травня.

Вранці 24 лютого 2022 року після початку повномасштабного російського вторгнення до України Верховна Рада затвердила Указ президента Володимира Зеленського про введення воєнного стану на всій території країни та проведення мобілізації на 30 днів. Потім парламентарі ще двічі подовжували режимі дії воєнного стану та мобілізації на 30 днів. У травні народні депутати затвердили Указ президента про подовження воєнного стану вже на 90 днів, тобто до 23 серпня, а в листопаді 2022 року – ще на 90 днів. Цей термін спливає 19 лютого. 

Режим воєнного стану передбачає обмеження низки конституційних прав і гарантій громадян, зокрема права на пересування, зібрання та свободу слова.