Україна ввела санкції проти «Росатому» на 50 років

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про обмеження щодо атомної галузі Росії.

president.gov.ua

Україна ввела санкції проти атомної галузі Росії. Про це заявив президент Володимир Зеленський. Обмеження відносно російської державної корпорації «Росатом» та інших компаній введені на 50 років. Про це йдеться в указі, опублікованому на сайті президента.

- Сьогодні є ще один санкційний крок нашої держави проти держави-терориста. Уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо санкцій проти атомної галузі Росії. 

І це не останнє рішення щодо цієї їхньої галузі.

Сенс наших кроків також у тому, щоб підтримати зусилля наших дипломатів по розширенню глобальних санкцій на цю частину російської машини агресії.

Росія – це єдина держава у світі, яка дозволяє своїм військовим обстрілювати атомні станції та використовувати АЕС як прикриття для обстрілів. Російські ракети неодноразово йшли за траєкторіями над ядерними об’єктами України.

Також держава-терорист використовує атомну галузь як один з елементів зовнішньої експансії для тиску на інші держави, для створення відповідних загроз суверенітету інших держав. Усе це достатні причини, щоб і атомна галузь Росії була під глобальними санкціями. І ми працюємо над цим із нашими партнерами, - сказав президент у своєму традиційному вечірньому відеозверненні.

В указі президента йдеться, що РНБО прийняла рішення про застосування обмежувальних заходів 5 лютого.

5 лютого заборона на імпорт нафтопродуктів із РФ до ЄС набула чинності, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.