СБУ прийшла з обшуком до будинку Коломойського

За даними ЗМІ, обшук проходить в рамках розслідування махінацій навколо "Укртатнафти" та "Укрнафти".

t.me/oko_ua1

Зранку у середу, 1 лютого, співробітники Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки прийшли з обшуком додому до Ігора Коломойського. Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на співрозмовника в правоохоронних органах

За даними видання, розслідування стосується махінацій навколо "Укртатнафти" та "Укрнафти". Уточнюється, що йдеться про розтрату нафтопродуктів на 40 млрд гривень та ухилення від сплати митних платежів на величезні суми.

На початку листопаду 2022 року українська влада оголосила про націоналізацію пʼяти підприємств. Це “Укрнафта”, "Укртатнафта", "Мотор Січ", "АвтоКрАЗ" та "Запоріжтрансформатор". Активи компаній відчужені у власність держави на період воєнного стану. 

42% акцій «Укрнафти» володіли компанії Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, При цьому «Нафтогазу» належали 50%+1. Понад 56% «Укртатнафти» належали структурам ексвласників "ПриватБанку" та бізнесмена Олександра Ярославського, 43% акцій перебували у власності «Нафтогазу». До грудня 2016 року Коломойський був власником "Приватбанку", який було націоналізовано. 

Тоді Ігор Коломойський відмовився коментувати націоналізацію "Укрнафти", наголосивши на тому, що зробить це після завершення війни. 

Через місяць після оголошення націоналізації, у жовтні 2022 року, Коломойський приїжджав у київський офіс Національного антикорупційного бюро на допит.

ЗМІ також повідомляли, що восени 2022 року детективи НАБУ провели обшук у Коломойського вдома на курорті Буковель. Правоохоронці вилучили документи, гаджет, а також скачали його вміст. Сам бізнесмен заявив, що про це "не чув". Обшук стосувався провадження про заволодіння майном і коштами компанії "Укрнафта" на майже 13 млрд грн у 2015 році.

Крім того, на початку вересня антикорупційні органи оголосили підозри в цій справі колишнім менеджерам "Укрнафти".