Астрономи сфотографували зіткнення трьох галактичних скупчень

Галактичний кластер розташований на відстані 780 млн світлових років від Землі.

nasa.gov

Міжнародна команда астрономів зафіксувала вражаюче зіткнення щонайменше трьох скупчень галактик. Дані рентгенівської обсерваторії "Чандра" NASА, XMM-Newton ЕКА (Європейського космічного агентства) та трьох радіотелескопів допомогли астрономам розібратися у тому, що відбувається у цій зоні. Про це повідомляє пресслужба NASА.

На опублікованому астрономами знімку можна роздивитися Abell 2256 - галактичний кластер, розташований на відстані 780 млн світлових років від Землі.

- Подібні галактичні скупчення є одним із найбільших об'єктів у Всесвіті. Вони складаються із сотень або навіть тисяч галактик і містять величезні обсяги розігрітого до температури в мільйони градусів газу. Цей газ є джерелом рентгенівського випромінювання. Саме тому дослідники і задіяли Chandra та XMM-Newton для картографування його структури, – розповіли вчені.

Аналіз зібраних телескопами даних показав, що Abell 2256 утворився в ході зіткнення, в якому брали участь щонайменше три різні групи галактик. На опублікованому дослідниками знімку блакитний колір відповідає даним у рентгенівському діапазоні, зібраним Chandra та XMM-Newton; червоний - даним радіотелескопів GMRT, LOFAR та VLA; білий та жовтий – даним у видимому світлі та ближньому інфрачервоному діапазоні небесного огляду Pan-STARRs.