Призер Універсіади Дмитро Грущак: Присвячую цю медаль нашим воїнам, без них нас не буде

Біатлоніст розповів про те, як йому вдалось досягти успіху.

Особистий архів Дмитро Грущака

Біатлоніст Дмитро Грущак став єдиним українським спортсменом, хто зумів взяти срібну нагороду на Універсіаді у американському Лейк-Плесіді. Разом з володарем «золота» у сноуборді Михайлом Харуком він став гордістю української збірної.

KP.UA поспілкувались з Дмитром, і він розповів нам про свій секрет успіху, а також про плани на цей сезон.

Міг стати легкоатлетом, а не біатлоністом

- Дмитре, розкажіть, будь ласка, про себе. Ви народились на Сумщині, але переїхали на Тернопільщину. Як так сталось?

- Так, народився я на Сумщині, але, щоб розвиватись, довелось переїхати до Тернополя, бо там значно краще відносяться до спортсменів, з більшою повагою. 

- З чого для вас почався біатлон?

- Про біатлон я дізнався у четвертому класі, навчаючись в Сумах. На урок фізичної культури прийшов мій перший тренер Микола Михайлович Сердюк і запропонував подивитись, підійде мені цей вид спорту чи ні. Мене це зацікавило. До цього я навіть не мав уявлення, що таке біатлон, лижі і що вони в сукупності ще й поєднується зі стрільбою. Все це здалось мені дуже цікавим, і так я потрапив до біатлону.

- Коли зрозуміли, що лижі і гвинтівка у вашому житті - то надовго?

- Уже в перший рік моїх занять біатлоном. Мені сподобалось, наскільки емоційний цей вид спорту. Взагалі я доволі непогано бігав кроси, тобто я міг би стати непоганим легкоатлетом. На більшості змагань, де брав участь, на фоні всіх учасників, що займались легкою атлетикою, я доволі добре виглядав, будучи молодшим за них на 2-3 роки. Показував кращі результати за тих хлопців, що там бігали.

«Без них нас не буде»

- Як вам вдалось кваліфікуватись і потрапити на Універсіаду?

- Кваліфікувався на Універсіаду на чемпіонаті України, що відбувався в Яворівському районі. Досить непогано виглядав на лижах, все виходило. Були деякі проблеми зі стрільбою, але більш-менш впорався. І попав до основного складу на Універсіаду.

- Які враження залишились від турніру в цілому?

- Враження дуже приємні від Універсіади в Лейк-Плесіді. І в плані організації, і взагалі, як там люди живуть, враження були дуже приємні.  

- В Лейк-Плесіді ви брали участь у чотирьох гонках. І всі - дистанції від 10 кілометрів і більше. Наскільки складно було витримати ці змагання, з фізичної точки зору? Чи не почувались виснаженими через сумарні 52,5 км пробігу?

- Так, з п’яти гонок, що були на Універсіаді, я пробіг чотири. І перші дві - це індивідуалка і спринт. Вони були найважчими, тому що організм ще не перелаштувався під той часовий пояс. Різниця в поясах - 8 годин порівняно з Україною. Було дуже важко витримати темп.

Так, звісно, тяжкувато все там відбувалось. Понад 50 кілометрів пробігти – то теж дуже нелегко. І зараз перебуваю у реабілітаційному центрі, відновлююсь.

- Наскільки складно жити у змагальному графіку і зі зміною часових поясів?

- Графік, звичайно, дає про себе знати і у емоційному плані, і психологічному. Може бути таке, що стан організму ідеальний, а психологічно спортсмен просто «не вивозить», йому треба відпочивати психологічно мозком. Але більш-менш справляємось.

У нас такий вид спорту, що постійно проходять змагання. За сезон понад 40 стартів, це велика кількість. Не в кожному виді спорту є подібне навантаження.

- Що допомогло відіграти 5 позицій протягом гонки - влучна стрільба і гарний темп?

- Уже на переслідуванні почала трохи повертатись моя форма, став відчувати, що можу додавати на кожному колі, якось стабільно триматись. Звісно, якщо покращується стан, то і стрільба покращується. Таким чином, непогано відстрілявшись – 1 промах з 20 вистрілів, я фінішував другим.

- Що відчули в момент, коли піднялись на п’єдестал і отримали срібну нагороду?

- Що відчув? Та навіть не можу пояснити. Я потім зрозумів, що рівень моєї готовності досить-таки високий, на таких змаганнях я можу бути у трійці - сто відсотків. Якщо ви бачили результати – ті, що схибили на першій гонці, схибили і на останній. То я мав змогу попадати у трійку, як кажуть, «желєзно». Це рівень готовності, я до нього йду. Намагаюсь зробити максимум, щоб заслужити на місце в команді А, і вже наступний сезон готуватись з ними.

- В чому секрет цієї перемоги?

- Це не є якимось секретом. Тут все просто і банально – тренування, наполегливість, стійкість, спортивна впертість і спортивний азарт, щоб ніколи не здаватися і йти до своїх цілей. Та людина, яка ніколи не здаватиметься, дійде, яким би довгим шлях не був. 

- Чому або кому присвячуєте свою перемогу на Універсіаді?

- Я присвячую цю медаль всім українцям, котрі не здаються в такий важкий для країни час. І воїнам, і людям, які забезпечують наших воїнів, роблять збори, фінансують всякі витрати наших військових. Бо без них нас не буде. 

У вільний час плаває і боксує

- Які завдання ставите перед собою на 2023 рік?

- Мої плани незмінні. Це попадання в топ-10 на Кубках IBU. І попадання в топ-30 на Кубках світу. Зараз це для мене є основною задачею. Чому саме ці місця? Тому що минулого року я був ще юніором (зараз Дмитру 22  роки), а в цьому - вже змагаюсь з дорослими, досвідченими спортсменами. Так, юніорські змагання - це важливо, але коли ти вже починаєш виступати на такому високому рівні з дуже досвідченими спортсменами, то розумієш, що те, що було до цього, це все квіточки. Справжній біатлон починається з дорослих змагань.   

- Як вас підтримували рідні під час виступів у Лейк-Плесіді?

- Рідні були взагалі в захваті. Раділи дуже за мене. Я вдячний їм за їхню постійну підтримку.

- Чи вдавалось з ними підтримувати зв’язок протягом турніру? Враховуючи різницю у часі.

- Були деякі моменти, пов’язані з різницею в часі в 8 годин. Лягаю спати - а в Україні тільки ранок. І мама пише: як пробіг? А я відповідаю: мамо, я тільки спати лягаю, завтра буду бігти. Були моменти такі. Вона зрозуміла, що трохи важко, коли різниця в часі 8 годин.

- Чи цікавитесь ще чимось, крім біатлону? Маєте якісь захоплення?

- Є ще багато видів спорту, котрими я займаюсь. Подобається плавання. Займаюсь ще боксом час від часу, мені подобається все-таки груба сила. Були такі моменти, що навесні я трохи пошкодив ребро. Але це нормально.

В морозець бігається краще

- Якою екіпіровкою користуєтесь на змаганнях і тренуваннях?

- Стосовно екіпірування, воно в нас ділиться на дві частини. Те, в якому ми тренувались,і те, в котрому ми виходили на відкриття, закриття, нагородження. На відкриття-закриття ми виходили в МаxSport – ця фірма нас спонсорувала в плані екіпірування. Бігали ми і тренувались в Sport Full.    

- Чим переважно харчуєтесь? Чи є спеціальні дієти?

- Звичайною корисною їжею – овочі, м’ясо варене, каші, супи. Щоб шлунок себе почував файно і організм добре відновлювався.

- Складно відновлюватись після виснажливих гонок?

- Чесно кажучи, відновлення завжди по-своєму відбуваються. Зараз мені трішки важко відновлюватись після всіх цих стартів. Після чемпіонату України ми поїхали на Універсіаду у Лейк-Плесіде. Зараз у мене йде блок відновлення. Буду намагатись як можна швидше повернутись в бойовий стрій. І там вже будемо робити результат.

- А грає роль температура повітря на складність проходження дистанції? Мабуть, при холодному повітрі і сильному вітрі складніше?

- Звісно, грає дуже велику роль. Іноді навіть буває, що тепло, але вітер сильний. А буває і навпаки. Мені набагато краще, коли такий морозець нормальний. Я тоді більш бадьоро себе почуваю і мені легше «біжиться». Може, через те, що організм так швидше охолоджується і починає витрачати більше енергії на зігрівання. І від цього якось легше, хоч енергії більше витрачається, але результати кращі.

Вітер відіграє дуже велику роль, особливо при стрільбі. У одного випадає штіль, коли вітру немає взагалі. А у другого - просто ураган, і його носить зі сторони в сторону. І один відстрілюється на нуль промахів, а інший може допустити 2-3. Тому біатлон, як то кажуть, і є такий непередбачуваний.   

Дмитро Грущак
Досьє Коротко про

Народився 30 жовтня 2000 року у місті Суми. Згодом переїхав на Тернопільщину. Почав займатись біатлоном в 11 річному віці.

Цього року на зимовій Універсіаді у американському Лейк-Плесіді виграв срібну медаль у гонці переслідуванні, ставши єдиним срібним призером України на цих змаганнях.