Зеленський звернувся до міжнародних спортивних федерацій, щоб не допустити росіян до Олімпіади

За словами президента, це лише питання часу, коли вони почнуть виправдовувати агресію.

president.gov.ua

Володимир Зеленський звернувся до президентів міжнародних спортивних федерацій із закликом не допустити російських спортсменів до Олімпіади. Про це президент України розповів у своєму традиційному зверненні.

- Звернувся з листом до президентів провідних міжнародних спортивних федерацій. Заклик простий і справедливий: визначитися щодо рішення Міжнародного олімпійського комітету, який, на жаль, хоче відкрити спорт для пропагандистського впливу держави-терориста, - сказав він.

За словами Зеленського, якщо російські спортсмени з’являться на міжнародних змаганнях, то “це лише питання часу, коли вони почнуть виправдовувати агресію Росії та використовувати символіку терору”. І це також “лише питання часу, коли Кремль почне використовувати «гнучкість» Міжнародного олімпійського комітету, щоб говорити, ніби світ згодний іти на поступки агресору.”

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив у своєму твіттері, що російські спортсмени не можуть брати участь в Олімпіаді під жодним прапором. 

- Вони заплямовані кров'ю українців, - написав він та додав, що “улюблені види спорту в Росії: стрілянина по житлових кварталах, метання ракет і пірнання крейсера "Москва". 

Резніков проілюстрував своє повідомлення фотографіями зруйнованих спортивних об'єктів в Україні.

27 січня Володимир Зеленський під час звернення повідомив, що запросив главу Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха в Бахмут. Він заявив, що “будь-який нейтральний прапор російських спортсменів заплямований кров’ю".

26 січня міністр молоді та спорту, президент Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт припустив, що Україна може відмовитись від участі в Олімпіаді у разі допуску росіян і білорусів.

25 січня Міжнародний олімпійський комітет повідомив, що жоден спортсмен не повинен бути позбавлений права брати участь у змаганнях лише через його паспорт. Росіяни та білоруси могли б брати участь у змаганнях як нейтральні спортсмени, якщо не підтримують війну в Україні. Наступні Олімпійські ігри відбудуться у Парижі влітку 2024 року.