Українську документалку "Будинок зі скалок" номіновано на "Оскар-2023"

Переможців у 23 номінаціях оголосять у ніч проти 13 березня.

Matt Sayles/A.M.P.A.S. via Getty Images

Українська документалка "Будинок зі скалок" (A House Made of Splinters) побореться за статуетку "Оскар 2023" у категорії "Найкращий документальний фільм". Картина спільного виробництва України, Данії, Швеції та Фінляндії розповідає про дітей зі складних сімей Донбасу, які мешкають у дитячому будинку біля лінії фронту. Імена претендентів на перемогу у 23 категоріях оголосили актори Різу Ахмеду та Елісон Вільямс у прямому ефірі на YouTube-каналі кінопремії.

Cаундтрек з індійського фільму "RRR", який раніше отримав "Золотий глобус" за "Найкращу оригінальну пісню", також потрапив до номінантів церемонії. Частину сцен фільму знімали у довоєнному Києві – епізод із танцями на весіллі, який потрапив у кліп, поставили перед Маріїнським палацом. Танці для акторів масових сцен ставили українські хореографи Олена Шоптенко та Макс Леонов.

Найбільшу кількість номінацій на "Оскар" цього року отримала картина "Все завжди і водночас". Вона представлена в 11 категоріях. У фільму "На західному фронті без змін" та "Банші Інішерина" - по 9 номінацій.

За нагороду в номінації "Кращий фільм" поборються картини "На західному фронті без змін", "Аватар: Шлях води", "Банші Інішеріна", "Елвіс", "Все завжди і водночас", "Фабельмани", "Тар", " Топ Ган 2: "Меверік", "Трикутник смутку", "Жіночі плітки" ("Говорять жінки").

Фільм року:

Режисер:

Актор:

Актриса:

Жіноча роль другого плану:

Чоловіча роль другого плану:

Саундтрек:

Адаптований сценарій:

Пісня:

Міжнародний фільм:

Анімаційний повнометражний фільм:

Візуальні ефекти:

Оригінальний сценарій

Документальний фільм

Найкраща операторська робота:

Дизайн костюмів

Звук