Синоптик: Водохреща відсвяткуємо без морозів – йде тепло

На всій території України температура піде вгору, але найближчі кілька днів ще будуть морозними.

Alain Audet із сайту Pixabay

Морози на сході закінчуються

Ця зима вражає українців температурними рекордами. Після досить довгого теплого періоду часом виникають тривожні думки - а чи не піднесе нам незабаром погода сюрприз у вигляді хрещенських морозів під -20 градусів?

Як запевнила KP.UA синоптик Українського гідрометцентру Наталія Птуха, на свято (Хрещення православних відзначається 19 січня) не очікується мінусової температури ніде, крім сходу країни, але й там мінус буде невеликим. Тож прорубувати лід на водоймах, щоб нирнути, не доведеться.

- Такої криги ніде не буде. На сході країни мороз ще зберігатиметься протягом усього цього періоду, але не такий уже сильний, - зазначає Наталія Птуха. - Сильний мороз на сході буде 11 січня вночі, потім - в межах двох-трьох градусів, а вдень можуть бути плюсові температури.

11 січня вночі у східних областях очікується 10-17 градусів морозу. Вдень – від двох до семи морозу. У п'ятницю, 13 січня, нічна температура становитиме 4-9 градусів морозу.

Така погода, за словами Наталії Птухи, пояснюється антициклоном, який зараз перебуває над територією Росії – його периферія впливає на погоду на сході України. Цим пояснюється і відсутність опадів. А сильний вітер, який нині вирує у багатьох областях, бо Україна перебуває між двома полями атмосферного тиску – низького та високого.

– Потім поступово антициклон відступатиме далі, стане більш хмарно, час від часу можуть бути опади, – зазначає Наталя Птуха.

Загалом на території України 11 та 12 січня вночі очікується 4-10 градусів морозу, а вдень – від нуля до мінус шести.

Біля нуля

З 13 січня вночі термометр показуватиме до семи градусів нижче за нуль, а вдень триматиметься біля позначки нуль.

– Тепло буде на півдні – +1-+5, у Криму до +10, – продовжує синоптик Наталія Птуха. – Загалом зараз на території України зберігається тенденція до підвищення позначок температури, але найближчі кілька днів все-таки будуть ще морозними. Наприклад, в Одеській та західних областях уночі очікується від 3 градусів тепла до 3 градусів морозу, а вдень – 1-6 градусів тепла.

Чи вдарять після такої "весни" в розпал традиційно холодного сезону сильні морози? Такої ймовірності синоптики не виключають, але, імовірніше, сильний мінус стане лише епізодом і надовго не затримається. Враховуючи глобальне потепління, яке найяскравіше, за словами синоптиків, відображається на нашому регіоні у вигляді нестабільної погоди, похолодання ще будуть, та сильно дошкулити вони не встигнуть.