Світ ділиться з Україною танками. Легкі вже відправляють, про важкі поки що думають

Західні партнери поки що постачають лише легку техніку. Розбиралися, чому питання з постачанням «Абрамсов» та «Леопардів» все ще не вирішено.

commons.wikimedia.org

Незважаючи на активне постачання зброї, західні союзники України не поспішають надавати нам важке озброєння. Чим це може бути спричинено? Боязню загострення відносин із Росією чи технічними та економічними чинниками?

Франція дає колісні танки та Bastion

Франція першою заявила про надання нашій країні важких бронеавтомобілів, які часто називають колісними танками AMX-10 RC (на головному фото). Вони створені фірмою Satory Military Vehicles, спільним підприємством GIAT та "Рено", на замовлення ЗС Франції. Їхня роль - розвідувальна машина, здатна до боротьби з ворожою бронетехнікою.

Серійне виробництво тривало з 1976 по 1994 рік, загалом було випущено 457 машин цього типу. 337 надійшли на озброєння французької армії, що застосовувала їх у війні в Перській затоці та низці миротворчих операцій.

Україна також отримає від Франції бронемашини Bastion, адаптовані до будь-яких умов. Багатоцільовий БТР Acmat Bastion виробляється французькою компанією Acmat. Він класифікується як броньований повнопривідний армійський автомобіль-позашляховик.

Спочатку він був створений для французького спецназу в умовах африканського континенту, тому адаптований до різного клімату. Acmat Bastion вперше був представлений у 2010 році у Великій Британії на виставці озброєнь DSEI. У 2015 році Пентагон закупив 62 таких бронетранспортери для передачі різним місіям, які діють у країнах Африки.

Acmat Bastion побудований на шасі бронеавтомобіля VLRA. Вага БТР – 12 тонн. Він вміщує від 5 до 10 бійців десанту залежно від модифікації, екіпаж – 2 особи. Розвиває швидкість до 110 км/год, дальність ходу – 1400 км. Оснащений бронею Stanag 459, що захищає екіпаж від боєприпасів калібром 7,62 мм та уламків мін. Основне озброєння – 12,7 або 7,62 мм кулемет із можливістю дистанційного керування.

Україна може отримати легендарні ББМ «Бредлі»

США ще не готові дати Україні важкі танки Abrams, але ББМ (бойова броньована машина) Bradley, які воювали в Перській затоці, можуть включити вже до наступного пакету допомоги. Президент США Джо Байден підтвердив, що розглядається можливість надання Україні бойових машин Bradley для допомоги українцям у боротьбі із російським вторгненням.

А представник Білого дому на умовах анонімності сказав агентству Bloomberg, що США перебувають у постійному контакті з Україною щодо забезпечення, яке їй потрібне для захисту, та розглядають можливість передачі ББМ Bradley. Він додав, що бойові машини допоможуть українським військовим забезпечити "збільшення наземних бойових можливостей", а США мають велику кількість цієї техніки.

M2 Bradley – основна бойова машина піхоти, що знаходиться на озброєнні механізованих військ армії США з 1980-х років. ББМ Bradley забезпечує значне збільшення боєздатності наземних військ. На відміну від раніше наданих M113, Bradley озброєний потужною 25-мм гарматою та протитанковими комплексами TOW.

ББМ важить близько 28 тонн, пересувається на гусеничному ходу, як танк, та перевозить екіпаж із трьох осіб. Усередині Bradley може розміститися до шести додаткових бійців. Сполучені Штати мають тисячі транспортних засобів, і відправка деякої кількості в Україну не призведе до скорочення запасів у США.

- Названий на честь генерала Омара Бредлі, старшого командувача США під час Другої світової війни, "Бредлі" не має вогневої сили 120-мм "основної гармати", встановленої на "Абрамсі". Але він оснащений важкою бронею та зброєю, включаючи 25-мм ланцюгову гармату та кулемет M240. Він розрахований на швидкість до 35 миль на годину, що достатньо, щоб не відставати від "Абрамсів" в американських бойових частинах, - пояснює Washington Post.

Про готовність передачі ББМ у Білому домі заговорили одразу після того, як адміністрація Байдена оголосила про надання Україні систем ППО Patriot – найдосконалішої зброї протиповітряної оборони, яка перебуває в арсеналі США.

«Леопарди» раніше чи пізніше, але будуть

Посол України в Німеччині Олексій Макєєв заявив, що Берлін змінив своє ставлення до відправлення Києву основних бойових танків Leopard 2. За словами Макєєва, надія на передачу танків підкріплюється роботою. Він зазначив, що Україна порушує питання про постачання серйозної броньованої техніки фактично з першого дня повномасштабного вторгнення.

При цьому він послався на власний дипломатичний досвід і на те, що спочатку Німеччина відмовлялася надавати Україні більшість техніки зі списку, в якому були Panzerhaubitze 2000, Mars, ППО IRIS-T, "Пуми" та "Мардери".

- Тоді відповідь була "ні", а зараз ми бачимо, що велика кількість позицій із цього списку нам уже постачається, - зазначив Макєєв.

Крім цього, і німецька опозиція вимагає у Шольця ініціювати постачання танків Україні. Опозиційна фракція Християнсько-соціального союзу (ХСС) у Бундестазі закликала німецький уряд спільно з партнерами по НАТО виступити з європейською ініціативою щодо постачання Україні бойових танків західного зразка.

– Ми хочемо, щоб Україна могла реалізувати своє право на самооборону. Для цього їй потрібно більше важкого озброєння - у тому числі танки Leopard 2. Уряд Німеччини має виступити з європейською ініціативою щодо спільних постачань бойових танків, - заявив керівник фракції ХСС у Бундестазі Олександр Добриндт.

Думка експерта

Олег Грабський, військовий експерт:

- Зараз нам не дають танки Leopard та Abrams. Не дають, тому що вони потребують дуже серйозної логістичної системи обслуговування. Окрім цього, це дуже дорого. А всі знають, що танк під час бою на війні живе дуже недовго. Чи варто зараз гнати на війну 55-тонні машини, щоб їх спалили за лічені хвилини? Вони нам потрібні, але лише з підготовленою системою обслуговування. Ми її зараз відпрацьовуємо, але це дуже складна система. Але й самі танки, наприклад, Abrams 1992 року випуску, це не найсучасніші машини. Тому ЗСУ виграли багато операцій, не маючи жодного західного важкого танка. Крім цього, Abrams дуже витратний, з погляду споживання пального. Навіть в Іраку американці практично не використовували ці танки.