Байден заявив, що Путін "намагається знайти кисень", а в ООН привітали "різдвяне перемир'я"

Американський лідер нагадав, що на католицьке Різдво та Новий рік президент РФ готовий був бомбити Україну.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден відреагував на рішення російського лідера Володимира Путіна щодо запровадження "тимчасового перемир'я" на лінії фронту на Різдво. Про це пише "CNN".

- Я неохоче реагую на все, що каже Путін. Мені це здалося цікавим. Він був готовий бомбардувати лікарні, дитячі садки та церкви 25-го числа та на Новий рік. Тобто, я думаю, він намагається знайти кисень, – заявив американський лідер.

Реакція на заяву росіян була і від Організації об'єднаних націй - представник Стефан Дюжаррик заявив, що ООН вітає будь-які зусилля щодо припинення конфлікту.

- Різдво – священний період як для росіян, так і для українців. Генеральний секретар завжди вітає можливість дотримання цього священного періоду із припиненням усіх бойових дій, знаючи, що це не замінить справедливого миру відповідно до Статуту ООН та міжнародного права, - сказав він.

Доручення запровадження режиму припинення вогню президент РФ Володимир Путін дав міністру оборони Росії Сергію Шойгу 5 січня. У Кремлі уточнили, що "перемир'я" діятиме з 12.00 6 січня до 24.00 7 січня. Також росіяни закликали Україну ухвалити аналогічне рішення.

Президент Володимир Зеленський заявив у відповідь, що росіяни, прикриваючись Різдвом та "перемир'ям", намагаються зупинити просування українських військових на Донбасі. За його словами, у оголошені дні "перемир'я" ворог підганятиме свої війська та техніку ближче до позицій ЗСУ. Також глава держави нагадав, що війна завершиться, коли російські солдати підуть з українських земель, або ЗСУ їх виженуть.