Шмигаль: Українська економіка адаптувалася до умов воєнного часу

У 2022 році уряду вдалося зберегти керованість економічними та фінансовими процесами.

facebook.com/dshmyhal

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, підбиваючи підсумки року, наголосив на адаптованості нашої економіки до умов військового часу та її готовності до нових викликів у 2023 році. Про це він написав у своєму Facebook.

Прем'єр зазначив, що у 2022 році уряду вдалося зберегти керованість економічними та фінансовими процесами. Він додав, що 2/3 усіх бюджетних коштів – внутрішній ресурс держави. Глава уряду також відзначив і допомогу наших партнерів, яка забезпечила фінансову підтримку України у розмірі 31,2 млрд. доларів, з яких 45% - гранти. Зокрема ЄС, Великобританія, Канада та Австралія скасували для українських експортерів ввізне мито.

За словами прем'єра, було скасовано практично всі перевірки бізнесу, переведено на декларативний принцип більшість дозволів та ліцензій, встановлено ставку єдиного податку на рівні 2%. А понад 700 підприємств спромоглися здійснити релокацію на безпечні території. У рамках "зернової ініціативи" Україні вдалося експортувати 15 млн. тонн агропродукції, а через дунайські порти - ще 10 млн. тонн.

- Удосконалили чинні та запустили нові програми підтримки бізнесу: пільгові кредити "5-7-9%" (72 млрд грн), гранти еРобота (2,2 млрд грн), портфельні гарантії (47 млрд грн), - зазначив Шмигаль.

За 2022 рік Україна, щоб подолати паливну кризу, вдесятеро наростила імпорт палива, зазначив він. В енергетичному секторі Україні вдалося достроково приєднатися до європейського енергооб'єднання ENTSO-E, залучили 1,5 млрд. доларів для відновлення енергетичних об'єктів, що постраждали після масованих ракетних атак Росії.