Собака, кіт та Новий рік: як уберегти улюбленців від свята

Не годуємо зі столу і тримаємо подалі від ялинки домашніх улюбленців.

Květa Štrbová з сайту Pixabay

Якби наші домашні тварини могли відповісти на запитання, чи люблять вони новорічні гуляння, вбрану ялинку, суєту в будинку, нескінченні кухонні аромати та галасливих гостей – відповідь, ймовірно, була б негативною. Але подітися їм нікуди, а значить, нам потрібно постаратися, щоб свято якщо і не принесе їм задоволення, то хоча б не нашкодило.

Святковий стіл, або «Врятуйте з голоду бідного собачку»

Досвідчені господарі знають, що на сповнену страждань морду з виразом "Люди добрі, подивіться, в чому я ходжу, чим я харчуюсь!" не потрібно реагувати. І пам'ятати: чим різноманітніший святковий стіл, тим сильніша драма. Початківцям-власникам потрібно застосувати все жорстокосердя, а гостей попередити, що «бідна собачка» в цьому будинку зовсім не голодує.

А ще зараз треба бути особливо пильним, щоб уникнути випадку дрібної крадіжки – зі столу, тарілок та холодильника. Хитрість тварин, коли справа стосується їжі, не знає меж: один мій знайомий кіт, котрий волів повертатися з прогулянки лише через балкон, знайшов там 31 грудня холодець, залишений для застигання. Результат – мінус одна тарілка у людей та два дні діареї у кота.

І це найменше зло, яке може статися після свят, у гіршому випадку – тяжкі отруєння і навіть загибель. І все тому, що у тварин система травлення влаштована зовсім по-іншому, і практично вся людська їжа, що засвоюється в їхніх організмах лише на третину, небезпечна.

Отже, чим не можна пригощати собак та котів:

Список цей можна ще довго продовжувати, у ньому є і випічка, і алкоголь – якою б дикістю це не здалося, але ризик таких ситуацій, на жаль, є. І молочні продукти, і піца, і морозиво. І якщо вам здається, що нічого страшного не трапиться з вихованцем від шматка ковбаси та скибочки сиру, просто співвіднесіть свої розміри та вагу і його параметри. А тепер уявіть, що з'їли поміж ділом пів палиці ковбаси і 200 г сиру - як ви почуватиметеся?

Ялинка, іграшки, вогники

Стосовно новорічного дерева коти діляться на дві групи. В одних відношення виявляється у «не люблю і не розумію», такі вважають за краще обходити ялинку стороною і не спричиняють проблем господарям. Що уявляють собі ті, хто щороку намагається скочити на дерево чи хоча б завалити його, мабуть, не знають навіть британські вчені, які знають усе.

У собак у цьому сенсі все простіше: якось уколовши ніс, вони намагаються не мати більше справи з ялинкою. «Зрозуміти» її можуть намагатися хіба що цуценята та якісь відчайдушні екземпляри.

Проте ялинкові небезпеки загрожують всім, і зосереджені вони у самому дереві, іграшках, гірляндах, бенгальських вогнях. Тому розберемося, що ми можемо зробити для того, щоб свято пройшло без ексцесів:

Гості, шум та інший стрес

Нервові розлади та серцеві напади у списку новорічних наслідків для тварин поступаються лише шлунково-кишковим проблемам. Тому варто враховувати, що все, що виходить за рамки повсякденного життя, для вихованців стрес - і запахи на кухні, і ялинка, і суєта, і підвищена активність усіх членів сім'ї, і музика, і вишня на торті у вигляді гостей. Їх точно мало хто любить, і особливо це стосується котів, які після вечірок у будинку сплять не 16, а всі 20 годин.

Як не довести улюбленців до нервового зриву та убезпечити?

Крім того, сумна статистика наслідків новорічних свят завжди включала величезну кількість тварин, що загубилися. Цього року її, звісно, ​​може знизити комендантська година та заборона на феєрверки. Але щоб уникнути несподіванок, краще гарненько погуляти з собакою вдень, а потім зробити коротку вилазку не пізніше 21-ї години - поряд з будинком і за звичним маршрутом. Не гуляти без адресника зі своїми контактами в нашийнику. Не спускати з повідця і не втрачати пильності.

І насамкінець: підготовка до Нового року включає і список ветеринарних клінік, що працюють у святкову ніч. Складіть собі таку, і нехай він нікому не знадобиться.