Американець ночує на вулицях у 40-градусний мороз, щоб допомогти ЗСУ

Марк Дж. Ліндквіст каже, що не користується обігрівачами із солідарності з українцями.

надано Mark J. Lindquist

З 15 грудня ветеран ВПС США та колишній кандидат у Конгрес Марк Дж. Ліндквіст прийняв рішення провести 17 днів, включаючи різдвяну та новорічну ніч, просто неба. Завдяки своїй акції під назвою Operation: Sleep Out він хоче зібрати кошти на зимове спорядження для ЗСУ, а також повернути Україну в американський порядок денний.

За два тижні Ліндквіст зібрав 25 000 доларів для України. Усі ці дні він спав від сили 2-3 години на добу у наметі кольору прапора України. Ми зв'язалися з Марком, щоб дізнатися, як це, ночувати на вулиці у -40 і що ще він планує робити, щоб допомогти ЗСУ.

"Американці не повинні забувати про те, що відбувається в Україні"

- Марку, як вам прийшла ідея ночувати на вулиці, щоб допомогти Україні?

- Громадяни мого рідного міста та штату (Фарго, Північна Дакота. – Ред.) знають, як це виживати у суворі зими, тож я подумав, що це буде найкращий спосіб повернути Україну в новини. Американці не повинні забувати про те, що там зараз відбувається. Реакція людей була фантастичною! Американцям глибоко небайдуже те, що відбувається в Україні!

Минулого тижня тут, у Фарго, вночі було -35 ° С, і моя місія полягає в тому, щоб зібрати зимове спорядження як для солдатів в окопах, так і для переміщених осіб та біженців, які живуть без електрики.

– У яких ще містах ви проводили свою акцію?

- Я проводив ночі в центрі міста Фарго зі схвалення мера та ради директорів місцевого парку, у Північній Дакоті, Мурхеді, Міннесоті, Вест-Фарго, Ортонвіллі. Це 14 різних локацій – підприємства, міські парки, церкви та двори.

Спав на тротуарі, у наметі, на парковці, місцевій автомийці, виробничому складі, у дворі багатоквартирного будинку, біля клубу «Лосі», двох церков, нашого місцевого ярмарку, офісу НУО, поряд з чиїмось будинком та місцевим баром.

- Як минули ночі на вулиці? Адже було холодно засинати.

- Було дуже холодно (від -28 до -40 ° С) сім ночей поспіль. Тому я спав лише по 2-3 години щоночі. Залишок ночі я працював, намагаючись зігрітися за допомогою свічок та грілок для рук.

Я не дозволяю собі користуватися обігрівачами та електрикою із солідарності з українцями. Незважаючи на складнощі, із правильним зимовим спорядженням такі морози пережити можна.

У цьому й полягає сенс місії... Показати американцям, що в нашій країні існує потрібне зимове спорядження для виживання, просто воно знаходиться не в тому місці, де йому слід бути, - нам треба перевезти його в Україну.

- Чому ви взагалі вирішили допомагати Україні?

- Боротьба за свободу, до якої зараз залучений український народ, на мою думку, схожа на боротьбу за свободу, яку Америка вела 246 років тому. У нас був король, який хотів нами правити, а в Росії є безжальний терорист, який хоче стерти українців з лиця землі. Я записався до американських збройних сил, щоб боротися за свободу власних громадян, і відчуваю таке ж сильне бажання допомогти Україні у боротьбі за свободу її народу.

Я зустрічався та спілкувався з українськими хлопцями, які проводять свій час в окопах на Донбасі. Їм доводиться мерзнути взимку під мокрим снігом та дощем. Досить непросто жити у окопі протягом п'яти місяців без достатньої кількості одягу, щоб зігрітися. Тому ми намагаємося зібрати якнайбільше теплого одягу, щоб військові могли носити його під камуфляжем.

Навчався виживати за відео на YouTube

- Протягом цих днів чим ви харчувалися?

- Члени місцевої громади приносили мені їжу, решту часу я їм горіхи, родзинки, в'ялену яловичину. Якщо відчуваю, що в мене залишається мало енергії, їм цукерки та починаю робити зарядку на вулиці, щоб розігнати кров.

- Чи був у вас подібний досвід у минулому?

- Я ніколи раніше не жив у зимовому наметі. Мені довелося запитувати поради у друзів і дивитися відео на YouTube, щоб дізнатися, як пережити холод на вулиці протягом тривалого часу.

Проте я вважаю, що український солдат, який працював до 24 лютого на громадянці, теж не знав, як вижити у морози. Тому всі ми навчаємось разом.

- А як реагували на вас люди, коли зустрічали на вулиці біля жовто-блакитного намету?

- "ДЯКУЮ ВАМ ЗА ТЕ, ЩО ВИ РОБИТЕ ДЛЯ УКРАЇНИ!! Усі висловлюють свою підтримку Україні та раді, що у них з'явилася можливість допомогти.

- Скільки грошей за минулі 2 тижні вам удалося зібрати на теплий одяг для ЗСУ?

- Цього тижня ми зібрали понад 25 000 доларів, і все це було отримано від окремих громадян, які пожертвували невелику суму за один раз. Усього з березня 2022 року ми зібрали понад 250 000 доларів.

- Як довго ще триватиме ваша акція?

- Я закінчу Операцію Sleep Out 1 січня… Потім відпочину одну ніч, після чого, можливо, вирушу до Нью-Йорка. Напевно, продовжу свою місію, щоби залучити великі міста до волонтерства для України!

- Чим плануєте займатися після цього?

- Я і зараз продовжую координувати 25 міжнародних волонтерів, які працюють в Україні та Польщі. Працюю по телефону та планую новинні інтерв'ю, щоб розповісти про нашу благодійну діяльність. Ходжу на зустрічі з донорами, волонтерами та продовжую працювати по 20 годин на день для України, як було й раніше – з березня по листопад 2022 року.

І найближчим часом планую працювати над тим, щоб надихнути якнайбільше американських спільнот на волонтерство в Україні. Я повертатимуся в Україну якнайчастіше, щоб доставляти допомогу і зустрічатися з ключовими волонтерами та офіційними особами в Україні.

Марк Дж. Ліндквіст
Досьє Коротко про

Ветеран ВПС США та війни в Афганістані, служив на базі ВПС Хікем у Гонолулу, Гаваї. В даний час мешкає в Фарго, Північна Дакота.

Його життя почалося у притулку у Сеулі, Південна Корея. У 8-місячному віці хлопчика усиновила американська родина з Міннесоти.

Марк отримав кілька ролей у серіалах LOST каналу ABC, Hawaii Five-O каналу CBS і у фільмі Universal Studios Морський бій.

З моменту заснування своєї фірми з мотиваційних виступів Mark J Lindquist Motivational Speaking and Entertainment і своєї консалтингової фірми Lindquist and Associates він виступав від імені найбільших компаній Америки - McDonald's, Walmart, Starbucks, IBM і співав для найбільших натовпів в Америці - NFL, NBA, MLB, NCAA.

У сфері індустрії професійних виступів Марк відомий як найшвидше мотиваційний оратор в Америці.

З березня 2022 року Марк перебуває у неоплачуваній гуманітарній місії, пов'язаній із доставкою нелетальної допомоги безпосередньо українцям.

Цього року він балотувався на попередніх виборах до Конгресу від Демократичної партії у 7-му окрузі Міннесоти, але вибув із перегонів, щоб вирушити в Україну та приєднатися до військових дій.

Марк швидко усвідомив, що принесе більше користі, збираючи та розподіляючи гуманітарну допомогу, ніж у боях на передовій.

Також Марк приїжджав в Україну, щоб направити допомогу – від зимових пальто до продуктів харчування та ліків – безпосередньо до людей, які її потребують.