OCCRP назвав Пригожина "людиною року" у номінації "організована злочинність та корупція"

За даними центру, очільник ПВК Вагнера «став живим символом найжахливіших явищ Росії».

ТАСС

Російський олігарх та засновник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин визнаний Міжнародним Центром з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP)  "людиною року-2022" у номінації "організована злочинність та корупція". Про це повідомляється на сайті OCCRP.

- Брудні гроші, первісне насильство, цинізм і безкарність навіть перед обличчям російського закону - всі похідні корупції, що схвалюється державою, об'єднуються в його постаті. Саме тому - поки його найманці сіють смерть в черговому українському місті - експертне журі OCCRP присудило Пригожину звання "корупціонер-2022", - пояснили у Центрі.

У центрі наголосили, що ПВК Вагнера (або "Група Вагнера") є російською приватною військовою кампанією. Це «воєнізована організація, яку підтримують Збройні сили РФ, яку було створено після російського вторгнення в Україну 2014 року».

-  Її бійці брали участь в окупації Криму та кровопролитних битвах на сході країни. Точно невідомо, яку роль Пригожин зіграв у формуванні угруповання.За однією версією, його залучили як покровителя і спонсора "Вагнера" військові командири, натомість надавши йому вигідні контракти в оборонній сфері. За іншою - її висловив сам Пригожин після того, як роками заперечував причетність до ПВК, - він її й заснував, - йдеться у матеріалі.

OCCRP надає це звання щорічно з 2012-го. Так, у 2014-му, після початку військової агресії проти України та окупації частини територій нашої країни, переможцем у даній номінації став президент РФ Володимир Путін. А минулого року перше місце дісталося самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку.

Кандидатів висувають читачі, журналісти та редактори OCCRP та партнерських організацій, а також члени журі.