На Закарпатті переселенок зняли для календаря в образах епохи Ренесансу

Виручені від продажу календарів кошти підуть на закупівлю дронів для ЗСУ.

suspilne.media

Вимушених переселенок, які обрали своїм тимчасовим місцем проживання Закарпатську область, сфотографували для календаря на 2023 рік. На знімках дами постали в образах епохи Ренесансу. Про це повідомляє «Суспільне».

Жінок для цього проєкту знімала львівська фотохудожниця Дарія Бедерничек у співпраці із громадською організацією «Дієва громада».

Керівниці організації Оксані Очкуровій, за словами Дар'ї, самій довелося двічі переїжджати через війну – спочатку зі Стаханова у 2014 році, а у лютому – зі Старобільська. Так вона потрапила до Закарпатської області – до Сваляви.

– Ми вирішили, що епоха Відродження буде надихаючою і про те, що нам болить, – зазначає Дар'я Бедерничек. – Кинули клич – чи буде це цікаво… І насправді це було правильне рішення – взяти епоху Відродження. Дівчата та жінки приходили не просто готовими, вони одразу приходили розповісти про себе... Зазвичай на зйомках ще треба достукатися, розговорити… Це не може залишити байдужим.

Дар'я Бедерничек зазначає: цього разу підготовка до зйомок відрізнялася від звичайної.

- Для мене було важливим не вибудовувати очікувань. Я не могла висувати якісь вимоги – я була білим аркушем, – зізнається Дарина.

Зйомки вдалися – роботи, за словами фотохудожниці, вийшли наповненими, а герої знімків не боялися "говорити" і тілом, і душею.

Фотографії презентували на виставці у Сваляві. Після цього провели аукціон. Зібрані на ньому гроші віддали на закупівлю дронів.

А ще – створили календар наступного року. Його також можна купити – треба звернутися до фотохудожниці Дар'ї Бедерничек або до керівниці громадської організації «Дієва громада» Оксани Очкурової. Виручені від продажу календарів кошти також відправлять на закупівлю дронів для ЗСУ.