NASA показало фото сніжної зими на Марсі

Фото та відео зими на Марсі. Як і на Землі, на Червоній планети мінусові температури супрводжуються снігом, льодом та морозом.

NASA

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) показало фото та відео марсіанської зими. У деяких частинах планети температура опускається до мінус 123 градусів за Цельсієм. Як і на Землі, на Марсі мінусові температури супрводжуються снігом, льодом та морозом.

Науковці пояснили, що, незважаючи на холод, на Марсі не буває снігових заметів. Лише декілька сантиметрів снігу може випасти на надзвичайно плоских ділянках у найбільш холодних частинах планети. А еліптична орбіта Червоної планети означає, що для настання зими потрібно багато місяців: один марсіанський рік дорівнює приблизно двом земним.

Марсіанський сніг буває двох видів: водяний лід і вуглекислий газ, або сухий лід. Оскільки марсіанське повітря розріджене, а температура низька, сніг сублімується або перетворюється на газ ще до того, як торкнеться землі. Сніжинки з сухого льоду мають форму куба, це зумовлено способом поєднання молекул. Вода та вуглекислий газ можуть утворювати іній на Марсі, і це явище більш поширене, ніж сніг.

Наприкінці марсіанської зими увесь накопичений лід починає «танути» та сублімуватися в атмосферу. При цьому лід набуває химерних форм, які нагадують вченим павуків, яєчню та швейцарський сир.