На всі випадки життя: збираємо аптечку для зими 2023 року

Як правильно зібрати медичну «тривожну валізку» і не забути покласти в неї щось важливе.

Steve Buissinne із сайту Pixabay

Зимові місяці можуть бути важкими не лише на фронті, а й на теренах, де немає бойових дій. Блекаути, відсутність тепла у квартирах, сезон застуд, перебої зі зв'язком та неможливість проконсультуватися з лікарем навіть у месенджері, закриті під час відключень світла аптеки – все це змушує переглянути та розширити домашню аптечку. Щоб «у разі чого» не панікувати, не шукати потрібних ліків по знайомих або користуватися навмання тим, що є під рукою.

Що включає базовий перелік необхідного з урахуванням різних форс-мажорних ситуацій?

Висока температура та больовий синдром

Докладніше про правила прийому знеболювальних можна прочитати тут.

ГРВІ, застуди, грип

Противірусні:

Від кашлю:

Від болю у горлі:

Від нежитю:

Проти грипу

Лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська у своєму телеграм-каналі радить запастися протигрипозними препаратами – озельтамівіром чи балаксовіром. І зазначає, що їхня висока ефективність залежить від своєчасності розпочатого лікування, а це перші 48 годин від початку клінічних симптомів.

Алергічні реакції

Отруєння через зіпсовані продукти внаслідок відключень світла

Препарати загальної дії:

Блювота:

Діарея:

Запори від неправильного харчування та «сухом'ятки»

Для обробки ран та зупинки кровотеч

Трапився гіпертонічний криз, а медична допомога недоступна

Перелік препаратів «швидкої допомоги», непридатних для щоденного застосування та діючих швидко, включає:

При серцевих болях та нападах стенокардії

Заспокоїти нерви, страх, тривожність

Тут все залежить від «ступеня ушкодження», і якщо з безсонням та підвищеною збудливістю можна впоратися за допомогою засобів із домашньої аптечки, то при депресії та тривожних розладах доведеться йти до психіатра чи сімейника. Нагадаємо, що антидепресанти тепер продаються лише за рецептом, виписаним лікарем.

Немає доступу до питної води

У цих випадках нам потрібне те, чим у домашніх умовах можна знезаразити воду, щоб зробити її придатною для вживання.

Про те, як підготуватися до дефіциту води, читайте тут.

Коли нема чим помитися

В умовах нестачі води для пиття та приготування їжі питання особистої гігієни займає останнє місце. Щоб закрити його хоч якось, запасаємося:

На випадок радіаційної аварії

Йодна профілактика проводиться тільки після офіційного повідомлення про загрозу викиду радіоактивного йоду в довкілля та необхідність такої профілактики. В аптечці на цей випадок мають бути:

У разі хімічної атаки

Що робити у разі застосування ворогом різних видів хімічної зброї, читайте тут.

Якщо холодно у квартирі

Таблеток від цього, на жаль, ще не придумали, тому добре б розширити аптечку пристроями, що зігрівають, щоб холод не спровокував загострення хронічних захворювань і не викликав застуду. Що може входити до «утеплювального» списку:

До речі

Обов'язкові прилади для вимірювання

Для контролю здоров'я та самопочуття в аптечці мають бути:

Коментар лікаря

У пацієнтів із хронічними захворюваннями має бути місячний запас ліків

– Щодо препаратів у мене три прохання до пацієнтів: збираючи аптечку, по можливості проконсультуйтеся із сімейним лікарем, – каже сімейний лікар Ірина Лебідь. - Це стосується і антигістамінних ліків, і препаратів від тиску, і навіть протизастудних. Багато хто захоплюється порошками з ароматичними добавками, до складу яких входить парацетамол, приймають їх безконтрольно і перевищуючи допустиме дозування. А потім у нас проблеми із печінкою. Поговоріть зі своїм педіатром, якщо в сім'ї є діти – нюансів із дозуванням та формою препарату дуже багато.

Друге: люди з хронічними захворюваннями, які приймають препарати на постійній основі, мають зробити запас своїх ліків – щонайменше на місяць, а то й на два. Згадайте, що було на початку весни з L-тироксином, який скрізь закінчився. Не вигадуйте заміну вашим лікам самостійно з того, що є в аптечці - порадьтеся з лікарем.

І третє: у разі несподіваних різких реакцій організму не хапайтесь відразу за таблетки, щоб не посилити ситуацію, не ставте діагноз своїми силами. Ми зараз на зв'язку практично цілодобово, немає доступу до свого лікаря – шукайте будь-якого іншого.