Незважаючи на війну, "захмарні" ціни і скруту з грошима, полиці з алкоголем у супермаркетах і "алкомагах" ледве встигають поповнюватися, а довжина черг і заповненість візків вже виглядають зовсім « по-новорічному ». Так ми вже влаштовані: їсти і пити в Новий рік - як востаннє. І оскільки важкість торішнього 1 січня вже щасливо забулася, пропонуємо згадати, як не зіпсувати ні святкової ночі, ні першого ранку нового року.
Етап перший – передсвятковий
Цього року 31 грудня припадає на суботу, а отже, є всі шанси підготуватися до новорічної вечері правильно – так, як радять дієтологи. Що це означає?
Це повноцінний або навіть посилений сніданок, обов'язковий легкий обід, бажано з першою гарячою стравою, і, власне ,вечеря. В ідеалі головний бенкет добре було б влаштовувати близько 20 годин, а для новорічної ночі залишити лише легкі закуски. Якщо ви зустрічаєте свято не вдома і не керуєте процесом, перед походом у гості з'їжте порцію овочевого салату, заправленого олією. Прийшли – випийте склянку негазованої води, а за пів години починайте їсти і пити.
До речі, про воду: на підготовчому етапі вона не менш важлива, аніж під час святкування. Тому тим, хто розраховує на тривалу алкогольну дистанцію, рекомендується до старту випити на 1-2 літри води більше, ніж зазвичай.
А ось «розминочні», хай навіть мінімальні дози спиртного до головної вечері – погана практика. У кращому разі можна заснути до виступу президента, у гіршому – страждати від похмілля до 2 січня.
Перед тим як сісти за стіл, краще прийняти щось із сорбентів, які виводять токсини з організму. Це може бути сорбекс, ентеросгель, фосфалюгель. До речі, після вечірки, коли алкоголь усмоктався у кров, вони вже нічим не допоможуть.
Якщо відмотати підготовку до свята ще назад, вона починається не з нарізки салатів, а з походів у магазини. І від того, наскільки ми там тримали себе в руках, багато в чому залежить наше самопочуття 1 січня. Для цього в руках має бути список, а в голові – картинка святкового столу та чітке розуміння, хто що питиме і чим закушуватиме. Це шанс не купити зайвого, шкідливого та уникнути ситуацій, коли холодець із хріном запивається червоним вином, а салат із руколою – горілкою.
Звичайно, може здатися, що морочитися, що і як, перед святковим гулянням - справа зовсім не обов'язкова. Адже прийнято вважати, що «закуска градус краде», і хочеш протриматися довше – їж побільше.
Але уявіть нещасну печінку десь о першій годині ночі, коли їй належить спати: вона повинна розщеплювати алкоголь, а тут ще звалюється навантаження від важкої їжі. Або шлунок, який весь день тримали на голодному пайку, а вночі залили шампанським і заповнили продуктами, що не поєднуються у звичайному житті. Все це може призвести до сильної інтоксикації та незламного похмілля.
Етап другий – святковий
Перед тим як сісти за стіл, добре позбавитися хоча б двох найпоширеніших міфів: «почни з жирного – не сп'янієш» і «знижувати градус не можна, підвищувати – можна». Почнемо з їжі.
🍔Правило № 1: не перестаратися із закусками, тим більше що під ними найчастіше мається на увазі свиняча рулька із запеченою в її жирі картоплею або рулетики з двома видами м'яса, сиром усередині та беконом зверху. Переїдання лише посилює інтоксикацію організму, спричинену алкоголем, заважає фільтрації крові через стінки шлунка та кишечника, перевантажує підшлункову залозу.
До речі, «рятівні» жири перед випивкою нікому не допоможуть, а завдадуть подвійний удар по підшлунковій і уповільнять процес травлення. Тому починати краще з овочів, які допомагають і травленню, і засвоєнню тих самих жирів. До того ж клітковина добре справляється з алкоголем і допомагає не допустити похмілля. Не змішувати складні вуглеводи, білки та жири, тобто м'ясо з'їсти з овочами, а картоплю – потім окремо. Не їсти між рибою та салатом мандарини, які є окремою повноцінною їжею, що погано поєднується з будь-якими іншими стравами.
🥃Правило №2: дотримуватись алкогольних «нормативів». Це для новорічного застілля найскладніша умова, але, можливо, розуміння допустимої стандартної дози призупинить порив. Загальні рекомендації мають такий вигляд: 1 порція на день для жінок, 2 – для чоловіків. Порція має на увазі 40-45 мл міцного напою, або 150 мл вина, або 350 мл пива. Це умовно безпечна доза, оскільки на чутливість до алкоголю впливає і вік, і вага, і загальний стан здоров'я, і прийом ліків, і стать – жінки п'яніють швидше та сильніше через меншу кількість рідини в організмі та ферментів, що розщеплюють алкоголь.
Звісно, у новорічну ніч, якщо святкування триває до ранку, однією стандартною порцією мало хто обмежується. Тому для неї робиться виняток і допускається споживання однієї дози один раз на годину.
🍾Правило № 3: вода та жодних бульбашок. Зі списку безалкогольних та «запивальних» напоїв на святковому столі варто одразу викреслити газовані – від коли до мінералки. Через те, що алкоголь у їхній компанії набагато швидше всмоктується в кров і викликає сп'яніння. Якщо не запивати не виходить, альтернативою можуть бути несолодкі домашні морси, узвар, соки прямого віджиму.
Але головною окрасою новорічного столу має бути вода, яка зупинить стрімке виведення рідини з організму, спровоковане алкоголем, і згладить ранкове похмілля. Тому після кожної порції спиртного рекомендується випивати склянку води. Нею ж можна розбавляти алкоголь або «зображати» його, якщо розумієте, що за святковим темпом вашої компанії важко угнатися. І з води починаємо гуляння - склянка за пів години, і нею ж закінчуємо, випиваючи 0,5 літра перед сном.
🥂Правило № 4: обережніше із шампанським. Найбільш новорічний напій, який не підходить для тривалих гулянок. Будучи аперитивом, улюблений жіночий алкоголь передбачає одну невелику дозу, яка супроводжується легкою закускою - сирами, морепродуктами, сирокопченим або в'яленим стегенцем, маслинами. Не з шоколадом, апельсинами чи салатом «під шубою» і не дві пляшки на дівчину в новорічну ніч.
Звідки недовіра до шампанського: по-перше, сп'яніння від нього відбувається швидко, легко і непомітно, а ризик випити більше своїх можливостей набагато вищий, ніж з іншими напоями. По-друге, похмілля може бути важким, затяжним та непередбачуваним. По-третє, шампанське дратує травний тракт, підвищує кислотність шлункового соку, стимулює процеси гниття у кишечнику. Тому його краще не пити натще всім і зовсім не пити людям з гастритами, панкреатитами, виразкою шлунка. По-четверте, від нього розігрується апетит, і переїдання не уникнути.
Тому, щоб уникнути похмілля та ранкового безпам'ятства рекомендується зустріти Новий рік келихом брюта, а потім перейти на сухе вино – біле, рожеве чи червоне, бажано легке та ненасичене. Солодке та напівсолодке шампанське краще навіть не діставати – наркологи та дієтологи їх дуже не схвалюють. Якщо брют для вас занадто кислий, капніть у келих сиропу чи лікеру.
Тим же, хто збирається пити міцні напої протягом ночі, навіть один келих шампанського ні до чого – щоб уникнути несподіванок, пийте відразу свою горілку або віскі.
🍸Правило №5: вірність одному напою. Існує три помилки з цього приводу, і жодна з них не застосовується для новорічного марафону:
- можна змішувати напої одного типу, під яким мається на увазі тип спирту, використаний під час виробництва. Виноградні – вино, коньяк, чача, бренді; зернові – горілка, пиво, віскі; ягідні – домашні вина, ягідні лікери, сливовиця; фруктові – наливки, настойки, кальвадос;
- можна змішувати світлі напої (горілка, текіла, джин), можна темні (ром, портвейн, коньяк, віскі). Не можна змішувати темні та світлі;
- знижувати градус не можна, а підвищувати можна. Тобто шампанське після коньяку – ризиковане, а у зворотному порядку допустиме.
Насправді не хочеш неприємного ранку – нічого не змішуй, не підвищуй, не знижуй. Особливо актуально це при переході з однієї компанії до іншої, тому із собою в гості потрібно брати «свій» напій, і про всяк випадок із запасом.
Етап третій – післясвятковий, похмільний
Неприємна новина у тому, що алкоголь у здорової людини повністю виводиться з організму лише через три дні, зазначає на своїй сторінці у соцмережі лікар-нарколог Євген Скрипник. І наше завдання – подолати інтоксикацію, прибрати токсини та неприємні симптоми, які у кожного свої.
Як впоратися з похміллям
- 💧Перемогти зневоднення, що виникає через сечогінну дію алкоголю, тобто пити і ще раз пити якнайбільше рідини – води, домашнього несолодкого компоту, узвару, можна відпоювати отруєний організм заздалегідь купленим регідроном. Разом із рідиною йдуть токсини.
- 🥒Не лікуватися розсолом: він містить велику кількість солі, яка затримує рідину в організмі, а значить, і токсини. Крім того, сіль підвищить артеріальний тиск, призведе до набряків, здуття живота, печії. Гіпертонікам, людям із хронічними захворюваннями ШКТ розсіл заборонено.
- ☕️Почекати з кавою та кофеїновмісними напоями – чорним і зеленим чаєм, какао, енергетиками. Хоча здається, що ранкова чашка кави здатна повернути до життя, має сечогінний ефект, який посилює зневоднення. До того ж кава збільшує навантаження на серце та посилює приплив крові, дратує шлунок. Якщо втриматися неможливо, хоча б попередньо вимірюйте тиск, щоб переконатися, що похмілля не підвищило його.
- 💤Виспатися як слід: уві сні організм продовжує переробляти алкоголь, сплячий не страждає симптомами, і взагалі, хто спить - той одужує.
- 🍳Як слід поснідати: ось тут будуть доречні і «шуби», і олів'є, які не рекомендуються вночі.
- Овочеві, курячі чи рибні бульйони, але тільки не жирні.
- Холодець або заливна риба, що містять гліцин, який вбиває алкогольну отруту.
- Морепродукти, що покращують травлення.
- Банани, що заповнюють втрати калію, ситні та не перевантажують травну систему.
- Білкова їжа, що сприяє виробленню глутатіону, який організм використовує для детоксикації алкоголю. Це лосось, яйця, курка, йогурт.
- Кисломолочні продукти, що ефективно виводять токсини: кефір, айран, тан.
- Трав'яні настої: відмінно працює шипшина, м'ята, валеріана, чебрець, імбир з лимоном. - 🍾Не похмелятися: незважаючи на швидке полегшення, зворотний і ще більш посилений ефект настає дуже скоро, оскільки вчорашній алкоголь ще не вийшов, а новий уже додався.
- 😖Не терпіти головний біль та прийняти знеболюючий препарат: аспірин у мінімальному дозуванні 100 мг, ібупрофен. Парацетамол в таких випадках заборонено.